Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Skrämmande med alla omogna Epa-ungdomar

Det är skrämmande att det sitter 15-åriga ungdomar bakom ratten på stora bilar som byggts om till A-traktorer. De ägnar heller inte en tanke åt att bilen är en miljöbov, enligt en insändarskribent.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Skrämmande och beklämmande, anser insändarskribenten om 15-åringar bakom ratten i tunga fordon ombyggda till A-traktorer.

Bild: Robbin Norgren

Annons

Enligt TT har antalet A-traktorer ökat med 27 procent efter en regeländring. Samtidigt ökar också antalet olyckor där fordonen är inblandade. Sannolikt har antalet mopedbilar också blivit fler.

De unga förarna (oftast killar vad gäller A-traktorer) vill liksom andra oftast manliga förare av ”vanliga” bilar och motorcyklar synas och höras samt även beundra varandras fordon. Det gör man uppenbarligen bäst i centrum av våra städer. Man kör i timmar genom centrumkärnan, ofta för fort, med högt motorljud och med mycket hög musik på.

Annons

LÄS MER: Bilungdomar festade loss i Eksjö – barnfamilj larmade polisen: ”Så himla arga”

Det är vanligt att A-traktorerna är ombyggda stora tunga bilar som Volvo, BMW, Mercedes, men också suvar och jeepar. Ibland kan även en husvagn eller släpkärra vara kopplad bak på bilen. Det är skrämmande att veta att det är 15-åringar som sitter bakom ratten. Det är också beklämmande.

Annons

Varje år uppskattas cirka 3 000 människor dö av luftföroreningar orsakade av trafiken. Bilen är en stor miljöbov. Dessa omogna ungdomar ägnar inte detta en tanke. De flesta av oss andra är medvetna om det och försöker på olika sätt bidra till en bättre miljö. Alla måste vi hjälpas åt och våra barn behöver tidigt lära sig miljöansvar. En 15-åring kan knappast själv finansiera inköp av en A-traktor, moped eller mopedbil. Fordonet ska skattas, försäkras, underhållas och byggas om. Bensin är inte billigt.

LÄS MER: Epatraktorerna gjorde mannen rasande – tog till kofot för att stoppa buskörandet

Hur resonerar föräldrar/vårdnadshavare? Vilket ansvar har de för sina omyndiga barns framfart på gator och vägar? Kan man inte säga nej? Det är naturligtvis positivt att ha ett bil-/motorintresse men då måste man visa så mycket ansvar, hänsyn och omdöme att man inte låter detta intresse vara störande för andra.

Annons

Ansvar, hänsyn, omdöme

LÄS MER: Polisjakt efter EPA-traktor i 100 km/h – tonårskille misstänks för flera brott

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan