Annons

Annons

Annons

Vansinnesdådet i centrala Vetlanda

Misstänkte 22-åringen sökte asyl i Norge med felaktigt pass

22-åringen som misstänks för vansinnesdåden i Vetlanda skulle inte ha kommit till Sverige då han först sökte asyl i Norge. Det avslöjar Dagens Nyheter, som har tagit del av dokument från polisen.

Bild: Petra Östgård

Annons

Den 3 mars attackerade den misstänkte 22-åringen sju personer med kniv i centrala Vetlanda. 22-åringen har nu åtalats för sju mordförsök och rättegången börjar den 21 maj.

Nu avslöjar Dagens Nyheter att mannen, som är afghansk medborgare, egentligen inte skulle ha kommit till Sverige då han först sökte asyl i Norge.

Annons

Annons

Enligt Dublinförordningen kan man bara söka asyl i ett land och det är det första landet som man kommer till. Det finns dock undantag i förordningen. Ett land kan till exempel frivilligt välja att åta sig asylprövningen istället för att utvisa personen. Ett annat undantag inträder om den asylsökande håller sig undan från en utvisning i sex månader, då går tidsfristen för utvisning ut.

DN har tagit del av dokument från Noa, polisens nationella operativa avdelning, som visar att mannen visade upp ett pass i Norge 2015 där det stod att han var född 1988. Dokumentet som DN har kommit över ingår inte i polisutredningen.

Mannen nekades asyl i Norge och sökte istället asyl i Sverige 2016. Då berättade han att passet som han hade visat upp i Norge var felaktigt och att han är född 1999.

I Sverige fick den misstänkte 22-åringen ett tillfälligt uppehållstillstånd som sedan har förlängts i flera omgångar, uppger DN. Han skulle dock ha skickats tillbaka till Norge, men så blev det alltså inte.

Vetlanda-Posten har tidigare berättat att 22-åringen sagt att han inte trivdes i Sverige och ville åka tillbaka till sitt hemland. I förhör har han berättat att hans uppehållstillstånd hade gått ut och att han ville återvända till Afghanistan.

Annons

Dagens Nyheter skriver att Migrationsverket uppger att det inte fattades något beslut om överföring enligt Dublinförordningen, men hänvisar till sekretess när tidningen ställer frågor.

Åklagare Adam Rullman, som har lett förundersökningen, bekräftar uppgifterna om den norska asylansökan till DN men påpekar att asylprocessen ligger hos Migrationsverket.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan