Annons

Annons

Annons

Aneby

Upp och ner för Aneby i småföretagarnas ranking – så placerar sig kommunen

Aneby kommun är länets näst bästa kommun för småföretagare. Däremot backar man 25 placeringar bland landets kommuner jämfört med i fjol. Det visar Småföretagarnas Riksförbunds index.

Text

Kommunens näringslivsansvarige, Ola Gustafsson, har förklaringen till att Aneby kommun tappar i småföretagarindex – nedläggningen av Swedbanks kontor.

Bild: Amanda Segerson

Annons

Det är andra året som Småföretagarnas Riksförbund redovisar ett index på hur bra det är att driva små och medelstora företag i landets kommuner.

Aneby kommun placerar sig på plats 80 bland landets 290 kommuner. Det är visserligen en nedgång med 25 placeringar jämfört med i fjol. Samtidigt är man näst bästa kommun i länet. I rankingen har Aneby passerat både Gnosjö och Värnamo kommuner. Bästa kommun för småföretagare i länet är i år Gislaved på plats 65. De fem kommuner som toppar Sverigelistan ligger i eller i närheten av Stockholm med Solna på första platsen.

Annons

Annons

Nu finns det en ganska given förklaring till att Aneby kommun tappat placeringar. Detta eftersom en av dimensionerna som mäts är kapitalförsörjning och att Swedbank la ned sitt kontor i Aneby i fjol.

– Vi jobbade hårt för att få behålla banken och försökte också få någon annan bank att etablera sig i samhället, säger Ola Gustafsson, näringslivsansvarig i Aneby kommun.

I rapporten konstateras dock att Aneby kommun ger goda förutsättningar för småföretagare att verka och överleva.

– Kommuner med hög ranking har de bästa förutsättningarna för företagsamma då dessa ofta har gynnsamma ekosystem beträffande de dimensioner som vårt index mäter, säger Erik Sjölander, Småföretagarnas Riksförbund, i ett pressmeddelande.

På Anebys plussida nämns att många företag överlever under längre tid, kommunen är trygg med låg brottslighet, kommunen har bra näringslivspolitik, många elever går ut skolan med gymnasiebehörighet samt att det finns en hög andel invånare i arbetsför ålder.

Förutom avsaknaden av bank, anses den lokala marknaden inte vara så god, skattesatsen och andelen invånare som lever på bidrag är hög samt att det är få företag per invånare.

– Andra undersökningar visar att vi tillhör den kommun i länet som har högst företagsamhet, men det är möjligt att Sverigesnittet är högre, säger Ola Gustafsson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan