Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Låt epa-ungdomarna vara ute och ströga fritt

Den grova generaliseringen av ungdomar med a-traktorer är fel. De unga borde i stället erbjudas en plats att köra med sina fordon. Det skriver tre talespersoner för MUF Aneby i en insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Låt unga ströga (nöjesåka) fritt, skriver tre MUF:are från Aneby apropå debatten kring a-traktorer.

Bild: Lars Dafgård

Annons

Debatten om a-traktorer har briserat. Motorintresserade ungdomar har pekats ut som svarta får av anklagande fingrar. Namnen har varit många: oansvariga, hänsynslösa, omdömeslösa.

Denna grova generalisering är inte befogad, vilket a-traktorföraren Alice slog fast i sin insändare. Vi backar upp Alice, för föräldrar ska inte förbjuda sina barn från att vara ute och åka. Vi vill ge incitament för unga att inte störa äldre. Vi vill se att områden avsätts i a-traktorförares, och andra motorintresserades, intresse.

Annons

Att unga har sammanhang är en vital faktor för ett tryggt samhälle. När kritiker vill stoppa unga från att ägna tid åt sina intressen inskränks detta. När TT rapporterar att antalet a-traktorer ökat med 27 procent, finns det naturligtvis en anledning till det – unga tycker det är härligt att få känna friheten när man strögar. Att begränsa det är en kortsiktig lösning som enkom förflyttar problematiken.

Annons

LÄS MER: Buskörningar och stök ska stoppas med ny sommarsatsning på ungdomar: ”Finns en oro”

Kritikerna verkar tro att alla unga borde, och vill, idrotta i stället för att ha bilträffar och köra i centrum. Äldre måste se ungdomar ur ett mer progressivt perspektiv. Sport är inte relevant för alla. Är man inte engagerad i innebandy eller fotboll ska man få syssla med annat.

Vi vill se att ett eller flera större asfalterade områden, likt parkeringar, avsätts till ungdomar att köra mopeder och a-traktorer vid. Invid dessa kan man bygga upp garage – allt som krävs är tre väggar och ett tak.

En stor skara ungdomar glöms i dag bort, de som inte sysselsätter sig med sport. Samtidigt besvärar sig många vuxna över motorljud och hög musik ute i samhället. Att ge ungdomar plats och sammanhang gynnar båda parter. Man ska inte underskatta vad en sliten soffa och ett högtalarsystem i en lokal kan göra för att ge unga detta.

Annons

För att problemlösningen inte ska bli kontraproduktiv måste den ta hänsyn till ungdomars vilja. Erbjud oss unga plats för att köra, och var inte så snabb med att döma nästa gång bakluckan på bilen framför pryds av en LGF-skylt.

Jonathan Jansson

Amelia Widerberg

Manne Bergqvist

MUF Aneby

Till toppen av sidan