Annons

Annons

Annons

Annons

Eksjö

Insändare
Insändare: ”Äldre ska få dricka vad de vill till maten”

Det kan inte vara politiker eller tjänstemän som bestämmer vad hyresgäster på äldreboenden dricker till maten. Den saken bestämmer de själva. De slår Eksjö kommuns borgerliga majoritet fast i en insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Eksjös borgerliga majoritet slår fast att det är fritt fram för äldre att äta och dricka vad de vill. På bilden Eksjöbon Kim Lindström som skänkte en kärra läsk till personerna på Gislaveds äldreboenden efter att läskstopp införts.

Bild: Johan Wallesjö

Annons

Under slutet av april månad uppmärksammades vi på att äldre i Gislaveds kommun inte längre själva skulle kunna bestämma vad de får dricka till maten.

Detta väcker självklart frågan om vem eller vilka som bestämmer över personer som bor på ett äldreboende eller motsvarande.

Är man boende på ett äldreboende är lägenheten/rummet den äldres hem och där bestämmer man naturligtvis själv och ingen annan. Man betalar en hyra och får en viss service i bostaden och har även besittningsrätt precis som alla andra hyresgäster.

Annons

LÄS MER: Möt Eksjöhandlaren som blev rikshjälte över en natt

I anslutning till boendet finns vanligtvis en matsal och ibland gemensamhetsutrymmen som man delar på och som skulle kunna sägas utgöra en utökning av hemmet även om det delas med andra boende.

Annons

I matsalen som kanske inte kan jämföras med en restaurang serveras det oftast en eller två rätter som man kan välja mellan. Dryck och liknande serveras naturligtvis och här kan man välja mellan ett visst utbud som borde anpassas efter gästernas önskemål. Naturligtvis kan den boende själv ha med sig lämplig dryck eller komplement till maten om man så önskar utan vare sig pekpinnar eller förbud.

Vill den boende dricka ett glas vin, öl eller läsk så ska man naturligtvis kunna göra detta. Sedan kan det självklart finnas medicinska eller sociala skäl till varför en enskild individ ska undvika viss mat eller dryck men det avgör hyresgästen själv efter inrådan av läkare/vårdpersonal.

Slutsatsen är att hyresgästerna på våra boenden är de som bestämmer i sina hem och vad man äter/dricker. Det kan inte vara politiker eller tjänstepersoner som bestämmer detta.

Eksjö maj 2021:

Ulf Björlingson (M)

gruppledare

Marie-Louise Gunnarsson (M)

socialnämndens ordförande

Kim Lindström (M)

Annons

företagare

Bo Ljung (KD)

gruppledare

Birgitta Liljerås Larm (KD)

sjuksköterska

Stellan Johnsson (C)

gruppledare

Jan Nilsson (C )

socialnämndens vice ordförande

Sven-Olof Lindahl (L)

gruppledare

Christer Ljung (L)

f.d. överste 1gr

Till toppen av sidan