Annons

Annons

Annons

Aneby

Ingen provhjälp för vatten – kommunen slopar servicen

Nu ska hanteringen av vattenprover försvinna från kommunen. I stället får de som vill ha en analys av sitt brunnsvatten själv skicka in vattnet till ett laboratorium.

Text

Kommunen slopar servicen för vattenprover från enskilda brunnar.

Bild: Arkivbild

Annons

Enskilda brunnsägare har i dag kunnat hämta och lämna provflaskor för den enskilda vattentäkten på kommunkontoret i Aneby. Kostnaden för ett vattenprov har varit den samma som kommunen betalat till laboratoriet.

Nu blir det slut på den servicen. Anledningen är att varje prov skapar okvalificerad administration för medarbetare på mellan 30 minuter upp till en timme.

Annons

– Nu får de som vill ha ett vattenprov ta kontakt med analysföretagen. Kommunen har bara varit en mellanhand. Det är ett stort hanteringsarbete att ta emot prover, skicka vidare och att vidarefakturera kostnader. Det blir lika enkelt för den som vill analysera sitt vatten och vi kommer att lägga ut all information om hur det ska gå till, säger Mats Hansson, moderat ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

Annons

Valet för samhällsbyggnadsnämnden stod mellan att debitera en administrationskostnad för varje vattenprov eller att den som vill provta sitt vatten själv skickar in sitt vattenprov till ett laboratorium. Beslutet blev att slopa servicen.

Nu ska kommunen i stället, på sin hemsida, informera hur man beställer ett vattenprov och också vilka laboratorier som genomför analysen. Resultatet av samhällsbyggnadsnämndens beslut blir att kommunens administration minskar, det blir en ökad valfrihet för den som vill ha ett vattenprov och för den enskilde blir det billigare än om kommunen skulle debiterat en administrationsavgift.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan