Annons

Annons

Annons

Bandy

Positiva siffror för NIF: ”Aktiebolaget har såklart varit en del”

Nässjö IF har ett par tuffa år bakom sig ekonomiskt - men det senaste året har flera faktorer bidragit till att stabilisera upp ekonomin på nytt. Under klubbens årsmötet som hölls tidigare i veckan kunde de presentera ett resultat på 400.000 kronor plus för det gångna verksamhetsåret.

Text

”Vi måste hålla ett stenhårt tag på vår ekonomi och kämpa på med den givetvis” säger Greger Phalén, ordförande i Nässjö IF.

Bild: Peter Gustafsson

Annons

Ett knappt år har gått sedan Nässjö IF bildade aktiebolag, något som sågs som en möjlighet att stabilisera föreningens ekonomi på nytt. Innan aktiebolaget startades i slutet av 2020 hade klubben nyligen förlorat sin elitlicens till följd av de ekonomiska faktorerna.

– Vi har haft enstaka positiva år emellanåt men vi har haft en negativt eget kapital i säkert 20-25 år. Framförallt så handlar det om investeringar i spelare som vi inte har haft ekonomisk täckning för. Det är ju inte bara vi som har gjort såna investeringar, och det är därför det här kravet på ett positivt eget kapital finns för elitlicensen. Så det är ju ett fullt rimligt krav såklart, annars hade det inte funkat, säger NIF:s ordförande Greger Phalén.

Annons

Annons

Bara fyra månader senare, i februari i år, fick klubben dock tillbaka elitlicensen. Det efter att ekonomin till viss del stabiliserats upp redan då.

När föreningens årsmöte hölls under tisdagskvällen presenterades också ytterligare positiva nyheter på den ekonomiska fronten. Det senaste året resulterade i ett positivt resultat på cirka 400 000 kronor för verksamhetsåret, något som Phalén menar beror på flera faktorer.

– Aktiebolaget har såklart varit en del i detta, men också det faktum att många utgifter har uteblivit under säsongen. Bland annat domaravgifter och resor för våra juniorer, samt att vi har varit återhållsamma med utgifter i det stora hela. Samtidigt har vi fått kompensationsstöd till följd av pandemin, men å andra sidan inte heller haft några publikintäkter tillexempel. Det har varit ett annorlunda år på många sätt, så det känns skönt att kunna presentera lite positiva siffror, säger han.

Inför framtiden ser Phalén på den ekonomiska frågan som en av klubbens viktigaste utmaningar, och något som måste fortsätta prioriteras för att få ihop det.

– Vi måste hålla ett stenhårt tag om vår ekonomi och vi måste fortsätta kämpa på med den givetvis. Det måste vi göra, säger han.

Annons

På årsmötet delades även utmärkelsen ”Årets NIF:are” ut. Föreningens revisor Anders Öhling var den som tilldelades priset efter sitt arbete under året - som har varit en viktig del i att tankarna om aktiebolaget har kunnat förverkligas.

Annons

Läs mer: Nässjö IF vill bilda aktiebolag: ”Vår chans att nå eliten”

Nässjö IF får ingen elitlicens – klubben granskas: ”Det bekymrar mig inte”

Nässjö IF:s får elitlicens – efter tuffa åren: ”Känslan går inte att beskriva”

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan