Annons

Annons

Annons

Coronaviruset på Höglandet

Tegnell: ”Pandemin är inte över” • Smittspridningen ökar i Europa

Globalt sett går smittspridningen av coronaviruset uppåt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheternas presskonferens på torsdagen.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. (Arkivbild) Foto: Jonas Ekströmer / TT

Annons

– Vi är helt uppenbart inne i en ny våg, som är modererat av det vaccinarbete som skett i de resursrika länderna, säger Anders Tegnell, rapporterar TT.

– Den ökade spridningen är helt koncentrerar till Europa, men tittar vi tillbaka har det nästan alltid varit så när det kommer nya vågor, fortsätter han.

Även i Sverige är det en uppgång, men inte lika dramatisk som i andra länder.

– Men vi får komma ihåg att Sverige har legat lite efter i alla vågor, utom den första.

Storstadsregionerna har ungefär samma takt som övriga delar av Sverige vad gäller smittspridningen, tidigare har de större regionerna haft en tidigare uppgång än övriga delen av landet.

– Vi ser inte riktigt de scenariona ännu. Storstadsregionerna går sakta uppåt, säger Tegnell.

Annons

Han uppmanar fortsatt att man ska följa rekommendationerna om att hålla avstånd och att inte gå till arbetet med symptom.

Annons

– Pandemin är inte över, säger Tegnell.

Anders Tegnell påpekar att fortfarande gäller grundtanken att barn och ungdomar ska vara hemma vid sjukdom eller symptom.

– Friska barn kan vara i sin förskola eller skola. Det är viktigt att som föräldrar vara uppmärksam på nya symptom. Vi har en ganska stor spridning av RS-virus, som leder till en stor vårdbelastning, säger han.

Totalt har 15 050 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Sammanlagt har 1 176 269 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Belastningen på sjukhusvården är stabil, uppger Socialstyrelsen på torsdagens pressträff. I nuläget är 34 patienter med covid-19 inlagda på intensivvårdsavdelning i Sverige

– Det har pendlat runt 30 patienter den senaste tiden. Samtliga regioner arbetar i normalläge just nu, säger Urban Lindberg, avdelningschef på Socialstyrelsen.

På torsdagen rapporterade Region Jönköpings län att nio personer med covid-19 vårdas på länets sjukhus. Det är en ökning från sex personer på onsdagen.

Mellan 26 och 29 oktober låg antalet patienter stadigt på två, för att sedan gå upp till fyra efter helgen som var.

Inte sedan 11 oktober, då tio personer med covid-19 fick sjukhusvård, har antalet covidpatienter varit så högt som nu på länets sjukhus. Två av patienterna får intensivvård just nu, en nivå som varit oförändrad sedan i måndags.

Annons

Annons

7 261 439 personer (16 år och äldre) har fått minst en dos vaccin mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 85,0 procent av befolkningen i åldersgruppen 16 år och äldre.

Av alla över 16 år har 81,1 procent fått två doser. Det är en svag ökning från förra veckan, torsdagen den 28 oktober var andelen 80,7 procent.

De nytillkomna dödsfallen i Folkhälsomyndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan