Annons

Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare liberalGöteborg

Csaba Bene Perlenberg
Ordförande Andersson får S-politiker i hela landet att svettas

Magdalena Andersson drog av plåstret från Socialdemokraternas akilleshäl när hon slog fast att ingen frisk och arbetsför ska få försörjningsstöd utan krav på motprestation.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Magdalena Anderssons ord hade kunnat yppas av vilken liberal eller borgerlig politiker som helst.

Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Annons

"Jag vill se svettiga kommunalråd i hela landet".

Magdalena Andersson pratade förvisso om nyindustrialiseringen i norra Sverige som skapat bråda dagar för lokala politiker som plötsligt tvingats ägna kvällar och helger åt att ta fram nya detaljplaner och se till att det raskt byggs tusentals nya bostäder för nyinflyttad arbetskraft.

Men svetten som framöver kommer att lacka från arbetarrörelsens rödflammiga panna gäller något annat. Det är ett akut utslag av genansens obekväma börda.

För när Magdalena Andersson höll sitt så kallade installationstal på Svenska mässan i Göteborg under fredagsförmiddagen drogs det stora plåstret av från Socialdemokraternas akilleshäl: Magdalena Andersson, finansministern som av S-profilen Daniel Suhonen anklagats för att ha varit Europas snålaste finansminister, är trött på att se sitt parti med rätta anklagas för att vara bidragspartiet.

Annons

Annons

I talarstolar från Trelleborg i söder till Haparanda i norr har socialdemokrater nästan fradgats av upprördhet var gång moderater, kristdemokrater eller liberaler argumenterat för att införa hårdare krav för ekonomiskt bistånd eller "socialbidrag" som det slarvigt kallas. Otaliga variationer av mästrande anklagelser om misstänkliggörande av arbetslösa har från socialdemokratiskt håll kastats mot borgerliga politiker och samhällsdebattörer som velat täppa till bidragsfusk men som också sett att självförsörjning är vägen till egenmakt. Krav på aktivitet och motprestation för att täppa till svällande stödutgifter har konsekvent avfärdats med hån om att borgerligheten skulle ha förakt mot arbetslösa och outbildade.

Men på fredagen lät den socialdemokratiska melodin helt plötsligt helt ny och märkligt bekant:

"Är man fullt frisk och arbetsförmögen, då ska man möta lika tydliga krav på aktivitet oavsett i vilken form man får stöd. Den signalen är viktig. Alla barn ska se sina föräldrar arbeta och bidra till samhällsbygget. Det ger stolthet, viktiga förebilder, men också en insikt om vad som en dag också förväntas av dem."

De orden hade kunnat yppas av vilken liberal eller borgerlig politiker som helst. Men nu var det helt plötsligt Socialdemokraternas nyvalda partiordförande Magdalena Andersson som stod i talarstolen och krävde att den som får ekonomiskt bistånd också ska ha tydliga krav på aktivitet kopplad till stödet:

Annons

"Alla arbetsföra som får ekonomiskt bistånd ska också möta en tydlig förväntan. Du ska lära dig svenska och arbeta ett visst antal timmar i veckan. Det ska samhället erbjuda dig som individ. För så funkar det i Sverige. Här får alla vara med och bidra."

Annons

För säkerhets skull lade hon till ett pliktskyldigt: "För alla behövs".

Magdalena Andersson kallade denna U-sväng för att vända på en sten i syfte att minska utanförskapet och segregationen. Snarare är det en sköld mot anklagelser från höger om att Socialdemokraterna är ett bidragsparti. En stenvändning som är ett tvärt kast och direkt avståndstagande från socialdemokratiska kommunalpolitiker som använt kränkthetskortet, öst invektiv och fnyst åt borgerliga och liberala krav på att det är arbetslinjen som ska gälla.

Magdalena Andersson kommer få som hon vill. Runt om i hela landet kommer hennes partikamrater att svettas när borgerliga politiker ordagrant påminner Socialdemokraterna om vad de tidigare sagt om bidrag och ekonomiskt bistånd. Det är bara att gå till fullmäktigeprotokollen och därefter genomföra alla borgerliga förslag som S tidigare röstar ner. För det har ordförande Andersson bestämt.

Till toppen av sidan