Härryda kommun har meddelat att de kommer invänta regeringens beslut om lokalisering av järnvägen innan de börjar arbeta med de detaljplaneändringar som är nödvändiga. Regeringen förväntas fatta beslut om lokalisering runt årsskiftet 2023/2024.
För att komma framåt i planeringen är en samsyn med region och kommuner av yttersta vikt och denna samsyn finns med regionen och i övriga kommuner, uppger Trafikverket i ett pressmeddelande.
Annons
Annons
– Vi försöker hålla ett högt tempo i processen för att berörda så snabbt som möjligt ska kunna få besked om var den nya järnvägen ska gå, men våra järnvägsplaner och kommunernas detaljplaner behöver överensstämma. I Härryda kommun ser vi inte att vi har förutsättningar för det. Därför kommer vi att fortsätta nästa steg med järnvägsplaner och utreda exakt var järnvägen ska gå i de kommuner där samsyn finns och pausa arbetet i Härryda kommun, förklarar programchef Sara Distner i pressmeddelandet.
Tidplanen har utgått från inriktningen Trafikverket har tillsammans med Västra Götalandsregionen om en byggstart 2025-2027. Nu befaras en försening med flera år för öppningen av trafik.
Exakt hur tidplanen påverkas uppges vara för tidigt att säga, men Sara Distner förklarar att man nu ser vi över möjligheten att kunna börja bygga som planerat på någon del av sträckan under perioden 2025-2027.
Beskedet har fått Västsvenska handelskammaren att reagera. I en kommentar till tidningen skriver Johan Trouve, vd för Västsvenska handelskammaren, att beskedet får en stor påverkan.
”Det är lätt för Härrydas kommunpolitiker att säga nej när de inte drar sig för att stoppa resemöjligheterna som deras grannar i Göteborg, Borås och i förlängningen även Jönköping behöver. Västsverige har inte råd att kommuner motarbetar varandras behov om vi ska förbättra våra vägar och järnvägar för arbetspendling, tillväxt och företagande i framtiden”, skriver Johan Trouve och fortsätter:
Annons
Annons
”Vi förstår att Härrydapolitiker vill ha smidiga resor till Göteborg men deras sätt att åstadkomma det utesluter samtidigt snabba och smidiga resor från Borås och Jönköping till Göteborg. Det är trots allt kommuner som tillsammans har fler invånare än Uppsala – Sveriges fjärde största stad – men som saknar en modern järnväg till Göteborg”, skriver han.
FOTNOT: Mer information följer.