Det var i december för ett år sedan som SJ vann upphandlingen av Krösatågen. Det nya avtalet skrevs på tolv år något som hyllades av facket. Den nuvarande operatören Vy Tåg, som också lagt ett bud, valde då att överklaga upphandlingen. Saken ska nu avgöras av Kammarrätten något som kan dra ut på tiden.
– Vi hoppas få besked innan årsskiftet, säger Petra Sundell, marknadschef vid Jönköpings länstrafik.
Eftersom Vy Tågs sista dag som operatör är den 11 december har därför länstrafikbolagen tecknat ett interimsavtal på 2+1+1 år med SJ. Allt för att inte resenärer och personal ska drabbas i väntan på Kammarrättens beslut.
I samband med att SJ vann upphandlingen varslade Vy Tåg 238 anställda varav drygt 150 i Jönköpings län. I upphandlingen ingick också Kustpilen.
Annons
– Det har varit en del oro. De flesta tog det med ro, tågen ska rulla och personalen behövs, säger Catrin Fredriksson.
Annons
Varslen har däremot inte verkställts utan i stort sett har all personal flyttats över till SJ. Catrin Fredriksson beskriver en intensiv period inte minst just nu när alla medarbetare ska läras upp i nya system.
– Det är väldigt intensivt just nu. Det är mycket som ska hinnas med. Tiden går fort. Det känns väldigt spännande. Sedan är det ju alltid så när man går till något nytt att man vet vad man har men inte vad man får. Sedan får vi se hur det fungerar. Det ska bli roligt, säger hon.
En av de anställda som inte får fortsätta på Krösatågen efter operatörsbytet har hört av sig till tidningen. Personen är kritisk till hanteringen av den personal som i dag inte har fast anställning på Vy Tåg.
– Det råder redan i dag personalbrist, ändå har Vy Tåg valt att göra sig av med tre personer.
Personen menar att det handlar om anställda som varit kritiska till hur verksamheten och personalpolitiken förts.

Den 12 december tar SJ över tio linjer som trafikeras av Krösatågen och Kustpilen i samarbete med sex trafikbolag.
Bild: Christer Undfors

Krösatåg kommer och går vid Nässjö resecentrum.
Bild: Christer Undfors
Detta är en bild som inte delas av Seko:s klubbordförande för Krösatågen, Catrin Fredriksson.
– Det finns inget personligt i att de här personerna inte fått fortsätta. Det kan jag dementera. Jag vet att det är några enstaka som inte fått fortsätta beroende på att de inte kommit upp till företrädesrätten. Från fackligt håll finns det inte mer vi kan göra. Arbetsgivaren har rätt i det här fallet, säger Catrin Fredriksson och hänvisar till lagen om anställningsskydd och turordningslistan.
Annons
Annons
– Det är jättetråkigt. Vi kan inte göra mer. Det är svårt att som enskild se helheten. Nu går vi in i en större organisation med nya scheman och nya system, fortsätter Catrin Fredriksson.
Den tidigare anställde som hörde av sig menar också att personal kritiserats för att de sjukskrivit sig för mycket under Coronapandemin, trots att företaget uppmanat personal med symptom att stanna hemma.
Är det något du som ordförande känner till?
– Nej. Däremot hade vi svårt att få till restriktionerna på tågen. Det är svårt att hålla avstånd. Kollektivtrafiken är viktig samhällsfunktion som måste fungera. Det har varit en tuff period, säger Catrin Fredriksson.
Kommer då allt att fungera som vanligt för resenärerna den 12 december när SJ tar över?
– Allt ska fungera som vanligt och med det nya avtalet får SJ också ansvaret för tågunderhållet och därmed ett helhetsansvar för trafiken, säger Petra Sundell, marknadschef JLT.
– Avtalet ser annorlunda ut än tidigare avtal. I avtalet med SJ ingår även dagens tågtrafik på Kustpilen samt tågunderhållet för hela regionaltågssystemet Krösatågen, fortsätter hon.
Totalt handlar det om tio linjer. Åtta av dem körs i dag under varumärket Krösatågen och två under namnet Kustpilen. Från och med december 2021 har samtliga linjer namnet Krösatågen och är ett samarbete mellan länstrafikbolagen i Jönköping, Kalmar, Halland, Blekinge, Kronoberg och Skåne.
LÄS MER: Cirka 150 personer varslas inom Krösatågen • ”Synd att så många drabbas”
Annons
Annons

Resenärerna ska kunna lita på att allt fungerar som vanligt när SJ tar över den 12 december.
Bild: Maria Ivarsson