Annons

Annons

Annons

Annons

På stan

Insändare
Dumt att trängas i julhandel när inte alla är vaccinerade

De kommande veckorna genomförs flera stora julaktiviteter i centrala Eksjö. Men är det verkligen smart att trängas redan? Det undrar insändarskribenten Hannah Kapstad.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Skribenten längtar efter Eksjö julmarknad men har ändå betänkligheter med tanke på covid-19.

Bild: Kajsa Juslin

Annons

Om några veckor är det dags för Eksjö julmarknad igen. Som vi har längtat efter denna, som ger lite extra känsla att julen är på väg.

Är det däremot en så smart idé att vi ska vara så mycket människor på så trånga gator redan? Jag får lite smått panik vid tanken på att vara så nära så mycket människor och då är det inte min sociala fobi som spökar, utan nu är det tanken på att stöta in i andra människor, vara närmare än 1,5 meter.

Annons

Annons

Nog för att alla restriktioner är borta sedan lite över en månad men det skrämmer mig att det redan gått tillbaka till vad som var normalt innan pandemin. Bara det faktum att inte ens alla svenskar är vaccinerade mot covid-19 är ju en sak som gör det obehagligt.

Det har inte heller gått speciellt lång tid sedan den större massan vaccinerade sig så vi egentligen vet om det är säkert. Det finns inte tillräckligt med bakgrundsfakta och tid mellan för att vi ska kunna vara säkra på att det skyddar oss.

Så att vi ska gå omkring på en marknad och stöta in i andra människor känns rätt dumt. Nog för att jag verkligen saknar julmarknaden här i Eksjö, i vår vackra trästad. Den underbara extra julkänslan som den ger.

Jag tycker nog att vi har lite för bråttom att återgå till det normala, att få tillbaka det som var innan pandemin. För det är ju fakta att vi har nyss genomgått en pandemi, den har varit hemsk och prövande. Vi har lärt oss leva på ett helt nytt sätt. Så är det verkligen då smart att rusa tillbaka till allt som var innan?

Hannah Kapstad

LÄS MER:

Julsatsningen i centrum utökas – här är programmet

Annons

Så blir årets julmarknad – satsar på ny tomtelösning

Ser ökning av covidpatienter – oroad att fjärde våg slår till: ”Det kan hända oss också”

Till toppen av sidan