Annons

Annons

Annons

Regeringskrisen 2021

TV: Magdalena Andersson avgår – siktar på snabb comeback

Sveriges nya statsminister Magdalena Andersson (S) avgick efter bara några timmar. Hon siktar på att återkomma med en ren S-regering utan Miljöpartiet.

Inbäddat innehåll

Det blev en mardrömsstart för Sveriges 34:e statsminister. Några timmar efter att riksdagen godkände Magdalena Andersson som statsminister röstades hennes budget ned.

Därefter lämnade Miljöpartiet hennes regering.

Då gick Magdalena Andersson till riksdagens talman och begärde att få bli entledigad.

Hon uppger att praxis är att en statsminister som blivit vald för att leda en koalitionsregering avgår om ett parti lämnar samarbetet.

– Jag vill inte leda en regering om det kan finnas grund för att ifrågasätta dess legitimitet, säger Magdalena Andersson.

Annons

Hon skulle formellt ha tillträtt med sina rödgröna regering på fredag. Nu ska riksdagens talman Andreas Norlén i stället inleda en ny process för att hitta en statsminister.

Annons

– Jag har full förståelse för att detta framstår som väldigt rörigt. Det som har hänt är ju något helt unikt, säger Magdalena Andersson.

Andersson siktar dock på att snart komma tillbaka som statsminister med ny regering bara bestående av socialdemokratiska ministrar.

– Jag är fortsatt redo att bli statsminister, men för en socialdemokratisk enpartiregering, säger Andersson.

Hon blev vald på onsdagsförmiddagen till ny statsminister med minsta möjliga marginal. Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna samlade 174 röster emot Andersson. En röst till hade räckt för att stoppa henne.

Andersson bedömer att stödet för henne i riksdagen inte skulle förändras i en ny statsministeromröstning.

Hon lovar att de överenskommelser som hennes parti ingått ska fullföljas oavsett om MP deltar i regeringen eller inte. S har överenskommelser med Centern, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

MP lovar att partiet kommer att släppa fram Andersson igen.

C-ledaren Annie Lööf uppger att hennes parti också kommer att släppa fram Andersson ännu en gång om Andersson "levererar på överenskommelsen" med C.

Vänsterpartiet kommer också att släppa fram Andersson, meddelar partiledaren Nooshi Dadgostar.

”Överenskommelsen med Miljöpartiet och Socialdemokraterna gäller fortsatt. Utifrån denna uppgörelse kommer vi att rösta gult till Magdalena Andersson i en ny statsministeromröstning”, skriver hon på Facebook.

När nästa statsministeromröstning hålls kan riksdagens talman komma att ge besked om under torsdagen.

Annons

Annons

Anderssons avgångsbesked kom bara en halvtimme efter att MP meddelat att partiet lämnar regeringen. MP vill inte regera på en budget som SD förhandlat fram med M och KD.

– Vi måste kunna se våra väljare i ögonen och känna stolthet över den politik som förs, säger MP:s språkrör Märta Stenevi.

MP kallar högeroppositionens budget för en ”SD-förhandlad” budget som gör skillnad på folk och folk, slaktar miljöbudgeten och ökar utsläppen.

– i har en enigt parti bakom oss om att vi inte kan sitta i en regering som tvingas genomföra en budget som SD förhandlat fram, säger Märta Stenevi.

De tre högerpartierna vann eftermiddagens budgetomröstning i riksdagen mot Andersson budget med siffrorna 154–143.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson i riksdagen på onsdagen. Foto: Erik Simander/TT

Högerpartiernas budgetalternativ kunde vinna efter att C på onsdagsmorgonen meddelat att partiet inte kommer att stödja Anderssons budget. C-beskedet kom som en chock för MP.

Beskedet att MP lämnar regeringen kommer sannolikt inte att beklagas av alla socialdemokrater. MP och S har haft många konflikter i regeringen, inte minst när det gäller flykting- och rättspolitik.

En enbart socialdemokratisk regeringen kan innebära större frihet att lägga fram förslag på sådana områden till riksdagen. Men det kan också innebära mer förhandlingar med andra riksdagspartier för att få stöd.

Annons

Fram till att riksdagen godkänner en ny statsminister är det fortsatt Stefan Löfven som leder övergångsregeringen. Magdalena Andersson blev visserligen vald som statsminister, men hann aldrig tillträda innan hon avgick.

Talman Andreas Norlén har tagit emot en begäran om entledigande från befattningen som statsminister av Magdalena Andersson och har godkänt denna.

”Talmannen kommer nu att ta kontakt med partiledarna för att diskutera situationen och återkommer med besked om den fortsatta processen under torsdag eftermiddag”, skriver talmannens presstjänst i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan