Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

FHM:s nya besked om hemkarantän – detta gäller nu

Familjekarantän slopas för friska personer som har fått dos tre, har haft covid-19 de senaste tre månaderna eller har en nyckelroll i en samhällskritisk verksamhet. För alla andra kortas tiden i karantän från sju till fem dagar.

Text

Sara Byfors, enhetschef på FHM.

Bild: TT

Annons

Den senaste tiden har det rapporterats om arbetsplatser med stora problem att hålla verksamheten igång och elever som inte kan ta sig till skolan. Det beror bland annat på att många svenskar sitter i karantän för att någon i samma hushåll är sjuk, utan att de själva har några symptom.

Fram tills nu har familjemedlemmar behövt vara hemma i sju dagar om någon i hushållet testar positivt för covid-19. Men nu kortar Folkhälsomyndigheten tiden från sju till fem dagar, om man inte själv har symtom.

Annons

Annons

Dessutom görs undantag för symtomfria personer som har tagit dos tre, har haft covid under de senaste tre månaderna eller är nyckelperson i en samhällsviktig verksamhet. De kan gå till jobb eller skola även om någon i familjen har covid-19.

Sara Byfors, enhetschef på FHM, framhåller att förändringarna måste göras försiktigt i ett läge där smittspridningen är så hög som i dag.

– Reglerna finns ju till för att minska smittspridningen, säger hon.

TV: Se sändningen från Expressen här:

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan