Annons

Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

MSB: Ingen anledning till oro när VMA-signalen hörs

Fyra gånger om året hörs Hesa Fredriks signal – och snart är det dags igen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap går nu ut, mot bakgrund av Rysslands invasion i Ukraina, och betonar att det inte finns anledning till oro när signalen ljuder nästa vecka.

Bild: Arkivbild

Annons

Utomhusvarningen och signalen Viktigt meddelande, eller Hesa Fredrik som den också kallas, är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. För att se till att den fungerar kontrolleras signalen fyra gånger per år – och klockan 15:00 på måndagen den 7 mars är det återigen dags.

– Med tanke på omvärldsläget vill MSB betona att det är ett test, säger Anders Johannesson, enhetschef på MSB, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

– Vi uppmuntrar media att sprida informationen så att allmänheten får vetskap om att det inte finns anledning till oro, säger Anders Johannesson, enhetschef på MSB, i pressmeddelandet.

Signalen testas alltså regelbundet, den första helgfria måndagen klockan 15:00. Under 2022 testas signalen den 7 mars, 13 juni, 5 september samt 5 december.

Fakta

Om signalen hörs i skarpt läge ska allmänheten:

- Gå inomhus.
- Stänga alla dörrar, fönster och om möjligt ventilation.
- Lyssna på Sveriges radios P4 eller se på TV eller text-TV.
- Ta del av information på webbplatsen Krisinformation.se.
- Ta del av information från informationsnumret 113 13.

(källa: MSB)

Annons

Annons

Till toppen av sidan