Annons

Annons

Annons

Annons

SmT granskar: Socialen

Insändare
Socialchefen offrades som en Svarte Petter

Den före detta socialchefen offrades som en Svarte Petter för att politikerna i Eksjö skulle kunna säkra sina platser vid maktens runda bord. Det anser insändarskribenten Pål Magnusson.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Alexandra Sundberg, Carl-Henric Malmgren

Annons

Själv tillhör jag den skara av okänd storlek som tycker att vi har – för låga – skatter generellt, inte bara i Eksjö, utan i hela Sverige. Men så tillhör jag ju även den skara som tycker att vi med politiska medel ska – ta från de rika och ge till de fattiga.

Utifrån denna logik (min subjektiva åsikt självklart) är det hyckleri när politiker ena dagen ”gulligullar” med gamla, barn, fysiskt och psykiskt sjuka och allmänt av samhället behövande individer, för att nästa dag vilja minska det kommunala, regionala och statliga skatteuttaget. Slutresultatet blir det som vi nu ser ske för öppen ridå i Eksjö kommun (och på andra ställen där man lovat runt och håller tunt) – man sparkar Svarte Petter, i detta fallet före detta socialchefen Patrik Hedström, för att kunna fortsätta lova och lova för att säkra sina mandat och platser vid den politiska maktens runda bord.

Annons

Annons

LÄS MER: TV: Alliansens stödbrev förändrades totalt – se hela originalmejlet

Nu ifrågasätter jag inte skälen till varför kommundirektören Tord Du Rietz ansåg att den före detta socialchefen borde entledigas från sin tjänst. Det medialt uppskruvade läget har ju inte alls berört om den före detta socialchefen borde fått fortsätta sin tjänst eller ej, utan bara berört formerna för uppsägningen och om dessa varit korrekta eller felaktiga. Om man skrapar på ytan av ”uppsägnings-skandalen” så växer bilden fram av en underfinansierad social verksamhet i Eksjö kommun. Men som jag sa ovan, det är inte bara ett lokalt bekymmer, samma ”lova runt och hålla tunt” är vanligt i hela Sverige.

Vi på golvet, ute i de olika verksamheterna (jag själv inom den kommunala hemtjänsten) använder de till buds stående medlen med de personalresurser som finns att tillgå. Snart står valstugorna uppställda i Eksjö stad med politiker med färgglada jackor som berättar om sina visioner för land, region och kommun. Om ni detta val lovar bara lite mindre guld, och lite mer krass verklighet, så kanske vi i Eksjö slipper läsa om ännu en ”Svarte Petter” som offras för drömmen att få sitta vid maktens bord ännu en mandatperiod.

Pål Magnusson, Eksjö

LÄS MER: Avslöjar: Flera partier vägrade skriva under stödbrev för kommunchefen

Till toppen av sidan