Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Kraftigt börsfall förbryllar marknaden: ”Någon form av feltryck”

Stockholmsbörsen föll plötsligt och kraftigt nedåt med över 7 procent vid tiotiden på måndagen. En feltryckning följt av en robotreaktion, tror börsproffsen.

Hacket i kurvan – som även syntes tydligt på övriga nordiska börser och på Frankfurtbörsen – undersöks nu av både börsoperatören Nasdaq och Finansinspektionen (FI).

Ett kraftigt börsfall vid tiotiden förbryllar marknaden. Arkivbild. FOTO: Terje Pedersen NTB/TT

Annons

En felräkning av något slag i samband med någon typ av större köp/sälj-order, tror Jörgen Carlberg, chef för aktie- och ränteförvaltningen på statliga Kammarkollegiet, utlöste nedgången i det djupa V:et i börskurvan vid tiotiden på måndagen.

"Snabba stora försäljningar kan sedan i sin tur utlösa mer mekaniska reaktioner hos andra aktörer vilket förstärker rörelsen. Vi hör att börsen tillfälligt stoppat handel i derivat medan handeln i de underliggande aktierna fortsätter som vanligt", skriver han i ett mejl till TT.

TT: Hur påverkar den här typen av händelser förtroendet för marknaden?

"Det är för tidigt att säga. Om rörelsen beror på ”fat fingers" hos en kund så får det begränsad betydelse".

Annons

Det engelska uttrycket"fat fingers" används på marknaden för att beskriva inmatningsfel via tangentbordet eller med musklick.

Annons

Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken, är inne på samma spår.

– Det verkar som att det är någon form av feltryck på terminsmarknaden. Någon har lagt en för stor volym eller haft en för låg limit men det är fortfarande väldigt mycket spekulation just nu och allt studsar ju upp igen, det talar för att det blivit någon form av feltryck, säger han.

TT: Hur ovanligt är detta?

– Det är jätteovanligt. Jag har aldrig sett det här på den svenska marknaden under mina 35 år, vi har sett det hända i USA någon gång.

Såväl börsoperatören Nasdaq som Finansinspektionen (FI) undersöker nu vad som har hänt.

– Vi har haft kontakt med Nasdaq och undersöker situationen, säger Susan Vo Bergqvist, presskontakt på FI.

Kollegan Rebecka Berntsson på Nasdaq bekräftar också att en undersökning har inletts.

"Vi har noterat den mycket stora kursrörelsen på våra marknader som skedde under måndagsförmiddagen och är nu i dialog med marknaden om orsaken till detta", skriver hon i ett mejl till TT.

"Nasdaq undersöker kontinuerligt kursrörelserna på vår handelsplats och så även i den här situationen. Vi ser för tillfället inget som pekar på fel i Nasdaqs egna system. Vi kommer att återkomma till marknaden med mer information snarast möjligt", tillägger hon.

Carlberg på Kammarkollegiet tror att risken turbulens och skakig handel har ökat i och med Ukrainakriget, även om det i just detta fall inte finns något som tyder på att att börsraset är krigsrelaterat.

Annons

Annons

"Det är absolut så att kriget ökar risken för högre volatilitet. Hittills har egentligen aktiemarknaden klarat sig relativt bra då den underliggande ekonomiska utvecklingen är förhållandevis stark"

Samtidigt verkar finansmarknaderna just nu se den globala inflationen som ett större problem än själva kriget, enligt Carlberg.

"De finansiella marknaderna ser inflationsutvecklingen som grundproblemet. Kriget kommer dock vid en tidpunkt då energipriser stigit under en lång period och då vi började se spridningseffekter även till andra prisgrupper", skriver han.

"Den ytterligare uppgången i energipriser som kriget orsakat kommer ur ett centralbanksperspektiv vid en olycklig tidpunkt och riskerar att skapa ett inflationstryck som dröjer sig kvar", tillägger han.

Enligt Carlberg finns det även en risk kriget får effekter på den ekonomiska aktiviteten, via hushållens vilja att konsumera.

"Vi ser att förväntningarna hos hushållen har fallet till nivåerna vi såg vi pandemins utbrott men denna typ av ekonomisk data är ofta volatila", skriver han.

Det kraftiga kursraset återhämtades snabbt, på bara någon minut. Vid 13-tiden har OMXS-index stabiliserats på en nedgång strax över 1 procent.

Till toppen av sidan