Annons

Annons

Annons

Ödeshög

Naturum Tåkern firar 10 år – prinsessan Estelle invigde jubileet

När Naturum Tåkern invigdes 2012 var kung Carl XVI Gustaf på plats för att klippa bandet. Nu fyller det tio år och ingen mindre än hertiginnan av Östergötland, 10-åriga prinsessan Estelle, var på plats för inviga festligheterna och välja jubileumsglassen – äppelglass.

Text

Kyss en groda så får du en... Prinsessan Estelle klappade grodan längs sagostigen. "Vill du gifta dig med mig", sa grodan.

Bild: Elin Elderud

Annons

Inbäddat innehåll

Och i dag skulle hon få vandra stigen igen. Klädd i gräddvit kostym, vita sneakers och håret uppsatt i en liten tofs anlände prinsessan Estelle till Naturum Tåkern med sina föräldrar, kronprinsessan Victoria och prins Daniel. I ett väder som bjöd på både blåst, några regndroppar, men mestadels solsken fick sällskapet slå sig ner ute i naturen för en närproducerad lunch, som bestod i en vildsvinsgryta.

Annica Möller från Donsö utanför Göteborg var på Tåkern tillsammans med barnen Silas, 11, Junia, 8, och Jemima, 1, och mamma Britt-Marie Lindberg. Annica berättade att hon fått äran att duka. Hennes jobb är symbolisk dukning.

Annons

Annons

– Jag har försökt att fånga Naturums arbete med unga. Jag har utgått från bibelordet "Vänj den unge vid den väg han bör vandra, så viker han ej av från den när han blir gammal". Det här med att introducera sig i naturen, det är inte helt självklart för alla. Så vi behöver inkörsportar och Estelles sagostig är en sådan, där man kan lära sig om naturen och känna sig hemma. Att förstå storheten med naturen, säger hon.

– Dukningen går i cirklar. Ska framtiden vara grön så måste vägen dit vara cirkulär helt enkelt, berättade Annica Möller.

Vilken glass valde Estelle som jubieumsglass: äppelglass såklart.

Bild: Elin Elderud

Dagen började redan på förmiddagen med besök på Linköpings slott med avtäckning av porträtt i Estelles salong.

Vid Tåkern fick Estelle sedan prova på den pedagogiska fältaktiviteten med fokus på vatten och miljö som alla 10-åringar i Ödeshögs, Mjölbys och Vadstenas kommuner fått chansen att göra under våren. Det är en del i det projektet som Naturum kunnat genomföra tack vare pengar från Tåkernfonden.

– Alla 10-åringar har fått avsluta dagen med att skriva önskningar om vad de vill se mer av i samhället om tio år. Dessa önskningar hänger vi i trädet sen, säger Hanna Hederberg, naturguide, och pekar bort mot trädet där barnen hängt upp sin önskningar.

Estelle fick håva in småkryp och artbestämma tillsammans med guider för att upptäcka den mångfald som finns här.

När sagostigen sedan skulle vandras kom vi bland annat till naturguiden Malin Granlund Feldts station. Här hade hon samlat in blommor som växer runt Tåkerns strandäng. Bland annat fick prinsessan lukta på gullvivans släkting, majvivan. Luktade den gott, nej, det tyckte ingen, då den doftade stallgödsel. Här fanns också den exklusiva kattfoten att beskåda.

Annons

Annons

Traktorn längs sagostigen var tvungen att provsittas.

Bild: Elin Elderud

Brukar prinsessan plocka blommor?

– Ibland, men jag vet inte vad jag plockar. Jag tar dem som jag känner igen, säger prinsessan.

Har prinsessan fått ledigt från skolan i dag?

- Ja, jag har tagit ledigt. Min fröken är härifrån så då gick det bra, säger hon.

– Det är bäst du lär dig nu för du kanske måste redovisa och berätta om detta i skolan sen. Och nu vet vi ju att majvivan inte luktar jättegott, flikar kronprinsessan Victoria in.

Har prinsessan haft en rolig dag?

– Ja, det har varit jätteroligt, speciellt när vi skulle håva, säger hon innan färden mot Stockholm bär av.

Fakta

Detta händer under jubileumshelgen

Naturum har öppet varje dag under helgen och bjuder på flera aktiviteter.

Håvning
Håvning, håva och lär dig mer om alla småkryp som lever under ytan eller på ängen. Guide finns på plats under fågeltornet hela dagen.


Fågelskådning
Kikarskola och fågelskådning i tornet. Guide finns på plats och berättar om de fåglar vi ser.


Barnaktiviteter
Under jubileumshelgen kan barn välja att ”tatuera” ett av Tåkerns många olika djur på armen, du kan du även skriva ett brev till en vän för att tipsa om Prinsessan Estelles sagostig och skicka med brevduvan. Under helgen finns även möjlighet att designa sin egen Tåkern-shirt och ta med hem. Aktiviteterna är kostnadsfria tack vare bidrag från Tåkernfonden.


Tåkerntrollet besöker naturum
Tåkerntrollet är gammalt och har därmed sett ett och annat under sin livstid. Är du barn får du gärna följa med trollet när hen hälsar på sina vänner runt Tåkern. För barn mellan 5-8 år.
Alla dagar under Kristi himmelsfärdshelgen (26–29/5), fredag och lördag tittar trollet tillsammans med alla barn på teatern ”Felicia och fåglarna” som kommer spelas vid naturum.


Blomstervandring
I maj spirar naturen som mest, majvivor, ängsnycklar, kabbeleka med mera finns vid strandängarna vid Tåkern. Följ med guiden som berättar om blommorna och floran vid Tåkern.


Längre guidad tur vid Tåkern
Följ med på en längre guidning där en guide berättar om Tåkerns historia, växterna och djuren som lever där nu.


För mer information se www.naturumtakern.se

Annons

Annons

Överläggning - vilken glass var godast?

Bild: Elin Elderud

Delar av hovet fick hova in småkrypen.

Bild: Elin Elderud

Fakta

Tåkern

Tåkern är en sjö i Östergötlands län, och räknas som en av Nordeuropas främsta fågelsjöar. För att bevara Tåkerns höga naturvärden är sjön och de närmsta omgivningarna avsatta som naturreservat. Tåkern ligger i Mjölby kommun, Vadstena kommun och Ödeshögs kommun i Östergötland.
Sjön är 1,9 meter djup, har en yta på 44 kvadratkilometer och befinner sig 93 meter över havet. Sjön är omkring 10 kilometer lång och 5 kilometer bred.
Sjöns historia som fågelsjö hänger samman med en sjösänkning 1842-44, då vattennivån sänktes från 2,5 meter till dagens 0,8 meter. Anledningen med sänkningen var att vinna 1 600 hektar åkermark och ytterligare 500 hektar vattensjuk mark som kunde dikas ut. Utdikningen blev dock inte som tänkt och odlingsmarken blev delvis vattensjuk. 1902 planerades därför en fullständig torrläggning av sjön. Det blev aldrig av. En mängd fågelarter gynnades dock av sänkningen och ökade märkbart efter denna.

Bild: Elin Elderud

Bild: Elin Elderud

Annons

Bild: Elin Elderud

Annons

Bild: Elin Elderud

"Jag ser en näbb, den är orange" utbrast prinsessan Estelle.

Bild: Elin Elderud

Estelle uppe i fågeltornet.

Bild: Elin Elderud

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan