Annons

Annons

Annons

Stor nedskärning på Eksjö museum

Insändare
Inför gratis inträde på museet

Under vintern borde medborgare med familjer få komma in gratis på Eksjö museum. Det tycker insändarskribenten Johan Billingsten som är undrande till om kulturstaden Eksjö är tillgänglig för alla.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten är undrande till om kulturstaden Eksjö är tillgänglig för alla.

Bild: Alexandra Sundberg

Annons

Att vara en kulturregion med dignitet har ett värde för oss invånare, turismen samt en attraktiv plats att flytta till. Företag i landet har sett att det är lättare att attrahera kompetens när det finns viktiga samhällsfunktioner som kultur. Eksjö har ett starkt varumärke som man bör vara rädd om! Lätt att förstöra, kräver resurser att bevara, vårda och utveckla, svårt att bygga upp. Det är fint med de satsningar som görs vad gäller föreställningar och event men vill man bygga en bas så måste man ha folket med sig, institutioner som utbildning och företag.

Det måste finnas mötesplatser och utrymme för att samspela för alla. Museet är en sådan tänkbar plats, neutral med reflektioner om historia-nutid-framtid. En bra idé och tidigare insikt var att det fanns två målgrupper till museet: Sommartid ta betalt för turister, vintertid låt medborgare med familjer komma gratis. Museet är en kvalitativ resurs med kompetens att ge våra minsta medborgare i kommunen en kreativ lust att utforska historia och vara kritiskt tänkande för att bygga ett hyfsat bra samhälle. Kan man sen ta med sig mamma, pappa, mormor, farfar etcetera på vintern och glida in på det fina museet. Då öppnas dörrarna för att uppleva, reflektera tillsammans och binda samman generationer och kunskap. När man ändå är på lördagspromenad i staden utan att betala för vuxen vid barnaktiviteter eller andra besök på museet så öppnas dörrar till djupare samhällsvärden. Inträdet till museet kan tyckas blygsam beroende på vilken lönelapp man har och vilken målgrupp man riktar sig mot. Konsekvenserna för de barn som inte har föräldrar med tillräckliga medel blir att de inte erbjuds samma möjligheter att delta i de aktiviteter som riktas mot barn vilket påverkar deras framtida samhällsengagemang. Att möjliggöra för alla Eksjöbor att kliva över tröskeln skulle gagna medborgarna, ett sämre alternativ är en påse lördagsgodis i tystnad med familjen vid våra blåa skärmar.

Annons

Annons

En kulturstad ska inte bygga trösklar för medborgare utan inkludera alla i kommunen och det minimala borde vara tillgång till besök på museet utan kostnad. Jag betalar gärna skatt men då ska dörrarna vara öppna för alla att ta del av ett basutbud av kulturen! Destruktiv snålhet bedrar visheten på sikt. Öppna upp museets dörrar utan kostnad till lust och nyfikenhet på livet och för framtida samhällsbyggen.

Politiker är ni öppna för en möjlig dialog?

Johan Billingsten

LÄS MER: Här är museifrågorna kulturchefen inte vill svara på

LÄS MER: TV: Efter enorma sparsmockan – kan presentpåsar och stadsvandringar rädda Eksjö museum?

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan