Annons

Annons

Annons

Eksjö centrum

Insändare
Varför tillåter kommunen tung yrkestrafik genom barnrika området?

Insändarskribenten Magnus Wassborg är kritisk till att kommuner gett dispens för tung yrkestrafik i det barnrika området i centrala Eksjö.

”Springer det ut ett barn efter en boll eller liknande vid skymd sikt så har man en katastrofal olycka”, skriver han.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten undrar varför kommunen tillåter tung yrkestrafik i det barnrika området i centrala Eksjö.

Bild: TT

Annons

Under lång tid har kommunen gett Eksjö Industri och Eksjöhus dispens att använda Oxtorgsgatan för tung yrkestrafik. Det är framförallt 24 meters lastbilar som trafikerar Oxtorgsgatan dagligen. Ett sådant fordon kan lasta 35 ton gods och man kan ana att en broms och reaktionssträcka för ett sådant fordon vid en hastighet på 30 km/h överstiger tio meter. Så springer det ut ett barn efter en boll eller liknande vid skymd sikt så har man en katastrofal olycka.

Annons

Annons

På andra sidan sågen på Surbrunnsgatan är det ett förbud om tung fordonstrafik utfärdat av kommunen. Tuvehagen har cirka 240 stycken lägenheter, många av dessa lägenheter hyrs av barnfamiljer, så området är mycket barnrikt. Det finns alternativ över Kvarnarpsvägen för den tunga trafiken att anlända Eksjö Industri, denna väg går endast via ett industriområde vilket minimerar risken för olyckor. Man kan även ifrågasätta den dispens som Eksjöhus har för att kunna anlända med gods via Linnégatan. Denna gata är den huvudsakliga transportvägen för alla barn boende i Tuvehagen när det ska ta sig från högstadiet och från city. Linnégatan liksom Oxtorgsgatan saknar cykelbana.

Jag anar att kommunen svarar på detta att: Man ska använda cykelbanan utmed Vetlandavägen för att sedan svänga upp på Oxtorgsgatan. Barn fungerar inte på det sättet, man tar närmaste vägen, och problemet kvarstår ändå när barnen svänger upp på Oxtorgsgatan om de nu tar cykelbanan på Vetlandavägen. Det är förvånande att ett modernt företag som man kan kalla Lindholmsgruppen för som säljer trygghet med sina hus har så låg omvärldsanalys att de inte kan bedöma risker i sitt närområde för sin verksamhet. Eller är det vad man i västvärlden definierar som postkoloniala rester som spökar i detta företag. Det är enkelt att tänka i de banorna då man under lång tid i Lindholmsgruppen haft möjlighet att omlokalisera sin verksamhet från ett socioekonomiskt svagt område i företagets omedelbara närhet till nyanlagd industrimark utanför Eksjö.

Magnus Wassborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan