Annons

Annons

Annons

Extremväder på Höglandet

TV: Badbeskedet i Eksjö – populära vattnet dubbeltestat: ”Värme är inte bra”

Sedan i måndags avråder kommunen från bad i Hunsnäsen. Smålands-Tidningen är med när Ted Turesson, vaktmästare på kommunen, tar ett uppföljande prov.

– Värme är inte bra, för det växer till mer. Det kan man se supertydligt att det påverkar, säger han.

Text

Bild: Rebecka Drevelius

Annons

Inbäddat innehåll

Provet som visade på förhöjda värden togs förra onsdagen. När kommunen fick svaret på eftermiddagen i måndags sattes direkt skyltar om avrådan från bad upp på badplatsen. På onsdagen skickades ett nytt prov i väg för analys. Förhoppningen är att resultatet kommer senast på fredag.

– Jag tror att det kommer vara godkänt faktiskt. Erfarenheten säger att det brukar vara så. Det är väldigt sällan som det fortsätter vara dåligt en längre tid. Men det går ju aldrig att säga med hundra procent, det kan ju vara dåligt nu också.

Annons

”Värmen nu gynnar inte badarna”, säger Ted Turesson, vaktmästare på kommunen som har hand om provtagningen av badvattnet.

Bild: Rebecka Drevelius

Annons

Badavrådan som kommunen går ut med gäller hela sjön, men det behöver inte betyda att det finns förhöjda värden i hela sjön.

– Det kan vara en förorening just specifikt bara vid den platsen där provet togs. Det är ju enormt svårt, helt omöjligt att veta.

Kommunen testar vattenkvaliteten på de tolv kommunala badplatserna en gång i månaden under sommaren. Om det blir anmärkning på något prov tas ett nytt veckan efter och kommunen avråder från bad.

– Vi kan aldrig ge ett badförbud, utan det är bara en avrådan. Även om vattnet varit otjänligt så hade det bara varit en avrådan.

Kelly May Spicer tillsammans med August, 2 år, från Stockholm, har missat att kommunen avråden från bad i Hunsnäsen.

Bild: Rebecka Drevelius

Förra veckans prov från Hunsnäsen visade på en vattenkvalitet som är tjänlig med anmärkning med förhöjda halter av tarmbakterier. Därför blev det en avrådan från bad.

– I värsta fall blir man magsjuk. Nu var det inte så jättehögt på E. coli, det är ju lite aggressivare om man får det utan det var ju intestinala enterokocker och det är ju avföringsbakterier.

Kommunen har satt upp en skylt om avrådan från bad.

Bild: Rebecka Drevelius

Ted Turesson säger att det är svårt att veta var bakterierna kommer ifrån men att det är tänkbart att det kommer från fåglar.

Annons

Annons

– Det finns en del kanadagäss, nu har vi kanske inte så stora problem med det här, men vi har ju andra badplatser där vi har enorma problem med gäss.

Det här är första gången som Ted Turesson är med om att vattenkvaliteten i Hunsnäsen får en anmärkning. I snitt säger han att det är en eller två sjöar varje sommar som får en anmärkning. Främst är det de mindre sjöarna och sjöarna där det finns mycket fåglar på badplatserna som drabbas.

– Rolandsdamm är ju en sån sjö som vi har problem med. Ingatorp är ju en sån som vi haft problem med flera gånger.

Ted Turesson säger att det tydligt går att se hur värmen påverkar bakterietillväxten.

– Värme är inte bra, för det växer till mer. Det kan man se supertydligt att det påverkar.

Besökare på Prästängsbadet.

Bild: Rebecka Drevelius

Ted Turesson fyller en testflaska med badvatten för att skicka iväg på analys.

Bild: Rebecka Drevelius

Fakta

Klassificeringar av badvattnet

Det finns tre klassificeringar på badvattnet utifrån halterna av bakterierna E. Coli och intestinala enterokocker.

  • Tjänligt - som innebär att bakteriehalten inte innebär någon hälsorisk.
  • Tjänligt med anmärkning - som innebär att bakteriehalten i provet är något förhöjt, men det bedöms inte innebära en hälsorisk att bada i vattnet.
  • Otjänligt - bakteriehalten av en eller båda bakterierna är hög. Eftersom det är ett tecken på någon form av förorening finns det risk att det också finns höga halter av andra mikroorganismer i vattnet som kan göra den badande sjuk.

Källa: Hav- och vattenmyndigheten

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan