Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Insändare
Grundlagsskydda svensk aborträtt

”Trots att den abortlagstiftning som har gällt i Sverige sedan 1975 är stark är den just bara en lag. Den kan enkelt lagstiftas bort om makten hamnar i fel händer. Så kan vi inte ha det,” skriver företrädare för Centerpartiet i en insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

”Vi har kunnat följa hur abortlagstiftningen i USA har hävts och möjliggjort för delstater att införa abortförbud”

Bild: AP

Annons

Valet 2022 är ett värderingsval, bland annat när det gäller kvinnors rättigheter. Centerkvinnorna ser med oro hur det finns partier för vilka aborträtten inte är självklar. Det är viktigare än någonsin att göra sin röst hörd i valet!

En konservativ våg sveper genom Europa och övriga världen, bland annat när det gäller kvinnors rätt till abort. Vi har kunnat följa hur abortlagstiftningen i USA har hävts och möjliggjort för delstater att införa abortförbud, och Polen har nu en av Europas mest restriktiva abortlagstiftningar. Men vi behöver inte blicka utanför Sveriges gränser för att förstå att aborträtten hotas.

Sverigedemokraterna kritiserades 2018 för sitt förslag till en begränsning av aborträtten, från vecka 18 till vecka 12, vilket de tvingades backade från.

Annons

KD-ledaren Ebba Busch påstår sig stå bakom den nuvarande lagstiftningen. Samtidigt har en av Kristdemokraternas EU-parlamentariker röstat nej till abort 22 gånger i Europaparlamentet och en av partiets toppkandidater i Dalarna har kallat aborter för ”läkarutförda assisterade självmord”. Kandidaten har sedan dragit tillbaka sin riksdagskandidatur och KD har kritiserat honom för att ha gått emot partiets valmanifest - men där nämns aborter inte. I Aftonbladets partiledardebatt den 17 augusti, när Annie Lööf frågade Ebba Busch om KD:s syn på sjukvårdspersonals möjlighet att neka kvinnor abort, svarade Busch svävande. Det ser vi Centerkvinnor som alarmerande. Svaret borde vara givet.

Annons

Vi vet att inskränkningar av eller slopad aborträtt inte leder till färre aborter utan leder till osäkra aborter och äventyrar kvinnors liv och hälsa. Trots att den abortlagstiftning som har gällt i Sverige sedan 1975 är stark är den just bara en lag. Den kan enkelt lagstiftas bort om makten hamnar i fel händer. Så kan vi inte ha det.

Centerkvinnorna vill att den svenska abortlagstiftningen grundlagsskyddas. Svensk politik ska inte ha möjligheten att inskränka kvinnors rätt att själva bestämma över sina kroppar. Och svensk lagstiftning ska inte förhandla om kvinnors hälsa och livsval.

Valet den 11 september är ett värderingsval. Ett val där vi bestämmer om kvinnors rättigheter är förhandlingsbara. För om partier som får makten anser att det går att köpslå med aborträtten, vad blir då nästa steg?

Använd din röst i valet – annars gör någon annan det!

Annelie Hägg, Kandidat till Eksjö kommunfullmäktige, Medlem i Centerkvinnorna

Martina Nord, Kandidat till Eksjö kommunfullmäktige, Medlem i Centerkvinnorna

Företrädare för Centerpartiet vill att den svenska aborträtten grundlagsskyddas.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan