Annons

Annons

Annons

På stan

Insändare
För S och M är blöta stenar på Eksjö torg viktigare än bra mat till barn och gamla

”Det känns som ett hån mot de barnfamiljer som kämpar mot effekterna av en stigande inflation, höjda räntor och skenande elpriser, att använda kommunens skattemedel på ett så ansvarslöst sätt.”

Det skriver Liberalerna i Eksjö kommun i en insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Sven-Olov Lindahl (L) är en av de politiker som undertecknat insändaren där skarp kritik riktas på planerna om att storsatsa på ett vattenspel bakom ryttarstatyn i Eksjö.

Bild: Tobias Karlsson

Annons

På förslag av kommunens stadsarkitekt vill S- och M-politiker i Eksjö Samhällsbyggnadsnämnd att en ”Vattenspegel” ska installeras. Vattenspegeln ska bildas genom att gatstenar bakom ryttarstatyn på Stora torget i Eksjö förses med hål så att vatten kan sippra upp under sommarhalvåret. Priset på dessa blöta stenar är en investeringskostnad på 1,8 miljoner plus nu ytterligare 800 000 kronor samt en kalkylerad driftkostnad på 50 000 kronor årligen. Det hela ses som en investering för ökad turism och man vill påbörja arbetet snarast för att det ska vara klart till våren. I vår värld måste man skilja på investeringar för konsumtion och investeringar för ökad produktivitet eller ökad kvalité. Tror någon på fullt allvar att staden ska få fler turister för att som en tjänsteman uttryckte det ”barn kan få plaska på blöta stenar”?

Annons

Annons

Det är lätt att säga i en tid av 0-ränta att en investering på 2,6 miljoner kr inte kostar något, men det gäller inte när räntan stiger. Glädjekalkylen på 50 000 är ett skämt i tider av bland annat skenande elpriser.

LÄS MER: Svidande kritik mot nya storsatsningen i Eksjö: ”Ett hån mot barnfamiljer”

Den verkliga kostnaden för ränta, avskrivning och underhåll ligger snarare över 200 000 kr per år. Det är för oss ofattbart att personer med vetskap om de ekonomiska utmaningar som kommunen står inför de närmaste 2–3 åren, kan vilja lägga dessa pengar på blöta stenar när de i stället kan används exempelvis så att skolbarn och äldre får bra mat.

Det känns som ett hån mot de barnfamiljer som kämpar mot effekterna av en stigande inflation, höjda räntor och skenande elpriser, att använda kommunens skattemedel på ett så ansvarslöst sätt.

Sven-Olov Lindahl, Magnus Alm, Micael Carlsson, Joel Lundgren och Christer Ljung, Liberalerna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan