Annons

Annons

Annons

På stan

Insändare
Eksjös attraktionskraft är inte ett vattenspel

”Det är mycket svårt att tro att ett vattenspel på Stora torget mellan Ryttarstatyn och Stadshotellet skulle bidra till att turister väljer att besöka staden. Ändå verkar det nu som om det nya majoritetsstyret med socialdemokrater och moderater tänker driva igenom en sådan satsning,” skriver Vänsterpartiet i Eksjö kommun i en insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Harri Sternljung, Tobias Karlsson

Annons

De ledande partierna och politikerna i Socialdemokraterna och Moderaterna i Eksjö borde ta sig en lång, djuplodande och ordentlig funderare!

Vad är Eksjös kärnvärden? Vad är det som gör att Eksjö sticker ut på Höglandet och i länet och som skapar stadens attraktionskraft? Det är mycket svårt att tro att ett vattenspel på Stora torget mellan Ryttarstatyn och Stadshotellet skulle bidra till att turister väljer att besöka staden. Ändå verkar det nu som om det nya majoritetsstyret med socialdemokrater och moderater tänker driva igenom en sådan satsning. En satsning som ursprungligen beräknats kosta 1,8 miljoner kronor men som enligt uppgifter i lokaltidningen blir 800 000 kronor dyrare, alltså 2,6 miljoner kronor. Därtill en årlig driftkostnad på, och där finns det olika uppgifter, mellan 50 000 kronor och 200 000 kronor.

Annons

Annons

LÄS MER: Svidande kritik mot nya storsatsningen i Eksjö: ”Ett hån mot barnfamiljer”

Det här väcker onekligen en rad frågor. Den kanske viktigaste är på vilket faktaunderlag man motiverar en sådan investering? En investering som på något sätt måste löna sig genom en mycket svårbedömd och synnerligen tveksam ökning av Eksjös attraktionskraft. Att ha en fontän eller ett vattenspel på ett centralt beläget torg är heller ingenting unikt. Många städer har sådana.

En annan viktig fråga är hur majoriteten med ena handen nedrustar Eksjö museum och drar in tjänsten som stadsträdgårdsmästare, när man med den andra handen satsar på ett vattenspel? Det handlar visserligen om att minska driftkostnader när det gäller museet och stadsträdgårdsmästaren medan vattenspelet hamnar under investeringsbudgeten. Men det ger ändå märkliga signaler om hur man ser på vad som bidrar till Eksjös attraktionskraft.

LÄS MER: Kommuntoppens svar på kostnadskritiken: ”Måste lita på den beräkning vi får”

Eksjö är en unik stad på flera sätt. Framför allt genom sin långa historia och den gamla stadsdelen med en medeltida och Europa Nostra-diplomerad stadsplan. Eksjös långa historia och etikett som mysig och trevlig kulturstad är vad som utgör Eksjös kärnvärde. Ett värde som hittills förstärkts genom aktiv byggnadsvård och bevarandekultur. Men ett värde som även stärkts genom ett aktivt och välskött museum och en kreativ utveckling av centrala grönytor med blomsterarrangemang och en synnerligen välskött och spännande blom- och örtagård på Museigården. Under turistsäsongen har Eksjö inte enbart varit ett historiskt och kulturellt spännande besöksmål utan även ett vackert och smakfullt utsmyckat sådant. En kulturskatt i en vacker och inbjudande förpackning i en levande miljö med många näringsställen och många publika evenemang. Där ligger Eksjös kärnvärde och det är här kommunen borde satsa för att bevara och utveckla, inte genomföra nedskärningar samtidigt som man satsar på ett vattenspel.

Besöks- och turistnäringen är viktig för Eksjö och alla arrangemang som julmarknaden, stadsfesten, Eksjö tattoo, vaktparaden och Musik på Museigården bidrar till att göra Eksjö känt som en kulturstad. I det perspektivet känns en miljonsatsning på ett vattenspel som en ganska grov felsatsning.

Vänsterpartiet Eksjö kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan