Annons

Annons

Annons

Vattenspel på Stora torget

Insändare
Vattenspelet ska inte installeras oavsett kostnad

”Med förvaltningens och vissa politikers sätt att räkna på årlig kostnad vill vi gärna låna bilar av kommunen, där vi endast betalar för bränsle, service och försäkring”, skriver Liberalerna i Eksjö i en replik på en tidigare insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Liberalerna i Eksjö menar i en replik att vattenspelet inte ska installeras oavsett kostnad.

Bild: Harri Sternljung

Annons

Den nya maktkonstellationen i Eksjö, S + M, har i en artikel och en insändare till SmT kritiserat Liberalerna för att offentligt anklaga tjänstepersoner för att fabricera beräkningar. Den som läser vår första insändare inser att vår kritik avser avsaknaden av de kapitalkostnader som följer av en miljoninvestering. En kritik som främst riktar sig mot politikerna i beredningen och nu också den blivande kommunledningen. Att en investering, som inte medför intäkter, tränger undan andra verksamheter till exempel bättre skolmat, gatureparationer, skyddsskor, läroböcker med mera borde vara allmän kunskap hos varje politiker.

Annons

I den kostnad för vattenspel på Eksjö torg, som samhällsbyggnadsberedningen fått presenterad, ingår endast kostnader för löpande årlig drift, det vill säga att vatten ska kunna cirkulera i ett kretslopp. Där räknas kapitalkostnaden som en fri nyttighet.

Annons

LÄS MER: Efter kontroversiella beslutet – planerna för vattenspelet måste ritas om

Det är viktigt att skilja på lån för konsumtion och lån för ökad produktivitet/kvalitet. Ett vattenspel ger knappast en ökad produktivitet och tveksam kvalitetsförhöjning. Kvar står konsumtion som måste betalas med ränta och avskrivning. Med en avskrivningstid på 25 år och en normalränta på 3 % innebär kostnaden för det första året 104 000 kr + 78 000 kr och till detta den driftkostnad som förvaltningen redovisat på 50 000 kr = 232 000 kr (Med 2 % ränta = 206 000 kr).

Med förvaltningens och vissa politikers sätt att räkna på årlig kostnad vill vi gärna låna bilar av kommunen, där vi endast betalar för bränsle, service och försäkring.

LÄS MER: TV: Vattenspelet väcker ilska: ”Helt meningslöst”

Liberalerna inställning är att vattenspelet inte skall installeras oavsett kostnad. Vid kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkade vi bifall till Centerns förslag. Detta var ett utslag av ett vanligt politiskt dilemma för små partier, att tvingas rösta på det minst dåliga förslaget.

Annons

När finansministern förkunnar att ”det är ett tufft läge, då måste man prioritera det som är viktigt” väljer Eksjös moderater och socialdemokrater att satsa två miljoner på lite vatten på torget.

Sven-Olov Lindahl, Magnus Alm, Micael Carlsson, Joel Lundgren, Jan-Olof Svärd och Christer Ljung

Liberalerna

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan