Annons

Annons

Annons

På stan

Insändare
Upphäv ert beslut om vattenspelet!

”Jag uppmanar ansvariga politiker att tänka om och ta upp ärendet på nytt. Upphäv ert beslut om vattenspelet!”

Det skriver kommunens före detta miljö- och byggchef i en insändare, som riktar skarp kritik mot den nya storsatsningen i Eksjö.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Tobias Karlsson, Privat

Annons

Under min tid som internationell- och vänortsansvarig på Eksjö kommun kom jag att arbeta med ett SIDA-projekt i kommunen Krasnoznamensk i den ryska enklaven Kaliningrad, efter vädjan från vår litauiska partner. Det var enklavens fattigaste kommun men, enligt litauerna, den enda kommunen med en icke korrupt borgmästare.

Kommunen var extremt fattig, vägarna var fulla av hål, ingen asfalt och inget man kan kalla kommunal service. Vid besök på kommunens sjukhus där jag tacksamt hade fått kommunalrådet Ulla Hägg att följa med mig, fick vi se ett sjukhus utan desinfektions- och bedövningsmedel, totalt miserabelt underhåll av lokalerna och underbetalda läkare och sjukhuspersonal. Det fanns ett oändligt behov av hjälp för kommunen.

Annons

Tyvärr dog den sympatiska borgmästaren alldeles för tidigt i en hjärtinfarkt, bara 50 år gammal, och ersattes av en före detta företagare som ny borgmästare. Han var van att ta tag i saker och ting och ville nu visa kraft och göra något bra för att lyfta fram sin kommun.

Annons

LÄS MER: TV: Vattenspelet väcker ilska: ”Helt meningslöst”

Sagt och gjort. Han skred till verket och detta strax före innan jag, och representanter från Eksjö kommun, anlände med en grupp ungdomar från Spelverket i Eksjö, för att genomföra ett ungdomsprojekt.

Det blev en skapelse som hämtad ur tusen och en natt. En snyggt gjuten springbrunn med kaskader av vatten och färgade lampor så betraktaren flyttades från den fattiga verkligheten till en drömvärld, fylld av färger och porlande vatten. Färgerna från vattnet i springbrunnen, speglade sig i de vattenfyllda hålen i den intilliggande huvudgatan.

”Det finns säkerligen många områden där investeringen för ett vattenspel skulle göra avsevärt större nytta”, skriver före detta miljö- och byggchefen Ingemar Frejdh i insändaren.

Bild: Privat

Det som skulle ha blivit en huvudattraktion, stärka invånarna och lyfta fram kommunen, blev istället det stora samtalsämnet i kommunen. I stället för att stärka den nye borgmästarens ställning, blev skapelsen hycklad av invånarna och betraktad som ett dåligt skämt.

När jag nu läser om det nya politiska styret i Eksjö kommun som verkar ha samma ambitioner som den ryske borgmästaren, infinner sig en stilla undran: Har man verkligen tänkt över hur Eksjöborna vill ha sitt omtyckta torg och hur man ska kunna lyfta fram både torget och kommunens attraktivitet?

Annons

Annons

Osökt infinner sig tanken – tänk om projektet genomförs och istället för det stora lyft de tycks förvänta sig, blir det som i Krasnoznamensk?

LÄS MER: Kommuntoppens svar på kostnadskritiken: ”Måste lita på den beräkning vi får”

När jag var miljö- och byggchef fanns också funderingar på vad som kunde göras med Eksjö torg, för att det skulle vara en resurs och ett glädjeämne för Eksjöborna. Mina reflektioner som chef var då att torget skulle vara en plats där folket kunde vistas tillsammans, aktivera sig, handla från marknadsstånden, i centrum belägna matställen, caféer, affärer m.m. Dessa skulle kunna bidra med sin verksamhet till att göra torget levande, där aktiviteter kunde variera beroende på situationen i kommunen och olika årstider. Ett Vattenspel i dag binder upp den framtida utformningen av torget.

En sak som jag lärde mig under min yrkestid var, att försöka genomföra ett projekt utan ett sakligt och kvalitativt underlag, är dömt att misslyckas. Det som sägs från vissa politiker att ”blir det inte nu så blir det aldrig” är ett sådant exempel.

Planen är att vattenspelet ska byggas bakom ryttarstatyn på Stora torget.

Bild: Alexandra Sundberg

När jag blev miljö- och byggchef fick jag insikten om vilken unik och fin trästad vi bor i, med ett speciellt torg mitt i centrum som vi bör behandla varsamt.

Annons

Att som i detta fall, göra en så stor investering med åtföljande kapital- och driftskostnad kan inte försvaras. Kommunrevisionen borde reagera på en sådan investering i denna tid med en sådan oro i världen, stigande inflation och en elkostnad som sätter de flesta hushåll i en ohållbar situation, även kommuner.

Annons

I dagsläget vet vi ingenting om utvecklingen av det ekonomiska läget i kommunen. Det finns säkerligen många områden där investeringen för ett vattenspel skulle göra avsevärt större nytta.

Jag uppmanar ansvariga politiker att tänka om och ta upp ärendet på nytt. Upphäv ert beslut om vattenspelet!

Ingemar Frejdh, före detta miljö- och byggchef

LÄS MER: Läsarnas dom – så tycker de om vattenspelet: ”Släng idén i strimlaren”

LÄS MER: Efter kontroversiella beslutet – planerna för vattenspelet måste ritas om

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan