Annons

Annons

Annons

Extremväder på Höglandet

Då kan köldsmockan slå till rejält på Höglandet: ”Händer något drastiskt”

Under fredagen drar kallare luft in över Höglandet vilket kan orsaka lokal ishalka på vägarna i helgen.

Men den rejäla köldsmockan väntas nästa vecka.

– Det är då det händer något drastiskt som förändrar väderläget. Det blir spännande att följa, säger meteorolog Lasse Rydqvist.

Text

Foto: Michael Probst, Johan Nilsson / TT

Annons

Än har inte den riktigt kalla vintern slagit till på Höglandet, men snart blir det ändring på det.

Under natten mot fredagen väntas temperaturen sjunka och någon snöflinga kan falla. Men som det ser ut nu är det under lördagen som större snöbyar kan dra in. Det kommer dock inte bli några jättemängder snö, berättar Lasse Rydqvist, meteorolog på vädertjänsten Stormgeo.

Annons

– Imorgon har vi någon enstaka plusgrad. Det varierar inte så mycket över dygnet när det är mycket moln och det är rätt mycket moln kvar på fredagen med. På lördag blir det lite kallare med omkring 1-2 minusgrader och det ser ungefär likadant ut på söndagen. Det blir lite kallare väder.

I och med att temperaturen kan ligga omkring nollan finns det en risk för lokal ishalka. Att vara försiktig i trafiken är något som Lasse Rydqvist vill uppmana Höglandsborna att tänka på.

Annons

– Det finns ju en hel del fukt i luften och det bildas mycket dis och dimma. Det gör att ni kan få lokal ishalka, säger han och fortsätter:

– Så här års styr molnen jättemycket vad som händer på vägarna. Spricker det upp någonstans faller det ganska fort och vi kan hamna på minusgrader. Är det då blött kan det bli halt. Är det mulet så kan det hålla sig på plussidan, men man kan få lokala variationer om det spricker upp någonstans. Därför kan det skilja sig mellan till exempel Nässjö och Vetlanda.

Enligt Lasse Rydqvist kan det komma någon snöflinga på måndag, men det stora som händer vädermässigt sker runt onsdag, torsdag nästa vecka.

– Det är då det händer något drastiskt som förändrar väderläget. Det blir spännande att följa detta och se hur mycket snö som kommer och hur kallt det blir, säger han.

Annons

Ett betydligt kallare väder drar in och med kylan kan det även bli en del snö. Tittar man på temperaturerna ligger det som lägst nattetid runt 10 minusgrader i slutet av nästa vecka.

– På dagarna har vi lite högre temperaturer men vi kan absolut få dagar i slutet på nästa vecka där det blir svårt att komma över 4-5 minusgrader, säger han och fortsätter:

– Det är nånting som ser ut att hända där som förändrar väderläget som vi haft. Nu går vi mot kallare än normalt.

Än så länge är det för tidigt för att se någon prognos över julaftonsvädret. Däremot säger Lasse Rydqvist att det inte är omöjligt att tredje advent blir julig.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan