Annons

Annons

Annons

Jättebygget på riksväg 40

Varning för kökaos på riksvägen: ”Kommer bli störningar igen”

Den tillfälliga förbifarten mellan Eksjö och Nässjö ska snart tas i bruk. Hastigheten sänks. Trafikanter får räkna med att det kommer ta längre tid att köra mellan orterna.

– Så kommer det att bli till och från under hela projektet, säger Trafikverkets projektledare.

Text

”Då kommer det bli störningar igen”, säger Mikael Hårrskog, projektledare på Trafikverket, om den tillfälliga förbifarten vid Lövhult som tas i bruk nästa vecka.

Bild: Alexandra Sundberg

Annons

Under onsdagen var det långa köer mellan Eksjö och Nässjö. Pendlare ska ha fått vänta mellan 20 och 40 minuter för att kunna köra vidare. Hastigheten var nersatt till 30 kilometer i timmen och reglerades även av trafikvakt på plats.

– Så kommer det att bli till och från under hela projektet, säger Mikael Hårrskog, projektledare på Trafikverket.

Anledningen är det pågående vägarbetet med att göra riksväg 40 mötesfri. En del i arbetet är att göra en provisorisk förbifart i höjd med Lövhult.

– Vi tvingades gå ut i befintlig väg och göra lite förberedande arbete. Det var bara tillfälligt. Från och med torsdag (1 december, reds anm) kommer det inte vara några störningar där, säger Mikael Hårrskog.

Annons

En tillfällig förbifart har byggts i höjd med Lövhult. Här kommer trafiken att ledas om hela nästa år.

Bild: Janne Wrangberth

Annons

Nästa vecka, onsdag den 7 december eller torsdag 8 december, kommer trafiken att släppas ut på den tillfälliga förbifarten vid Lövhult. Vilken dag det blir beror på väder och vind menar Mikael Hårrskog.

– Då kommer det bli störningar igen. Det blir ett körfält i riktning mot Eksjö och ett mot Nässjö. Det kommer vara skyltad hastighet på 50 kilometer i timmen på sträckan som är cirka 500 meter. Så kommer det att vara under hela nästa år, säger han.

TV: Följ med i bilen – så förändras vägsträckan steg för steg

Inbäddat innehåll

Händer något mer i närtid som påverkar trafiken lika mycket som under onsdagen?

– Nej, inte de kommande månaderna. Det som händer på sträckan är att vi varnar för korsande byggtrafik. Där är det också 50 kilometer i timmen på en kort sträcka, säger projektledaren.

Projektet beräknas vara klart till 2025 för en kostnad på 490 miljoner kronor. Trafikmängden ligger mellan 5 200 och 9 200 fordon per dygn.

LÄS MER: TV: Stora vägbygget inlett – så förvandlas riksvägen

Annons

Annons

LÄS MER: Henriks jobb vid jättebygget – röjer träd hela vägen mellan Nässjö och Eksjö

LÄS MER: Jättejobb på riksväg 40 inleds – pågår i över tre år: ”Kommer bli påverkan helt klart”

Under onsdagen var det långa köer längs sträckan. Pendlare ska ha fått vänta upp mot 40 minuter på att få köra vidare.

Bild: Privat

”Det blir ett körfält i riktning mot Eksjö och ett mot Nässjö”, säger Mikael Hårrskog, projektledare på Trafikverket, om tillfälliga förbifarten.

Bild: Janne Wrangberth

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan