Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

28-åriga Sandras dröm blir sann – nu intar hon Farmen: ”Jag har badat med grisarna”

Farmen är tillbaka med ny säsong. Sandra Öder, 28, från Ormaryd är en av deltagarna som kommer vistas i gårdskollektivet. Det populära tv-programmet har en miljonpublik fyllt med intriger, dramatik och tävlingar.

Text

Bild: Jakob Dahlstrom

Annons

Årets säsong är inspelat på gården Norra Brandstorp i Småland. Här samlas gänget långt bort från moderniteter för att likna 1800-talets bonde-Sverige. I programmet avgörs vem som i slutändan kommer stå som storbonde och kamma hem prissumman på en halv miljon kronor.

Sandra Öder är väl insatt i villkoren på Farmen som tv-tittare.

–  Ja, jag har velat vara med där sedan programmet sändes första gången. Det har mer handlat om när jag ska vara med än om, säger hon.

Hon minns hur familjen följde avsnitten när hon var liten och det gör hon fortfarande.

– Jag gillar utmaningar och har jag en tanke om någonting lägger jag in alla växlar för att fullfölja det. Farmen är absolut en sån sak att testa på livet utan sociala medier, telefon, el, vatten och mat i kylen.

Annons

– En sån grej hade jag gärna gjort även utanför ett tv-program om jag fått möjlighet.

Annons

Blev det som du hade väntat dig?

– Ja, det skulle jag nog ändå säga. Jag gick in med inställningen att jag ska självklart vinna, gå så långt som möjligt. Jag blev inte förvånad att det var som det var. Jag visste att det skulle bli ansträngande.

Inspelningen startade vid midsommar och avslutades i augusti efter två månader.

– Jag har inte mycket erfarenhet av djur, men jag var där för att utmana mig själv. Jag tyckte om att gå ut på morgonen och mjölka och red gärna hästen för att få motion.

– Jag har badat med grisarna och tagit mig an farmenlivet, njutit av att ha djuren så nära, berättar hon.

Bild: Jakob Dahlstrom

Jag är person som är rak och ärlig, säger vad jag tycker och tänker. Kan nog framstå hård och det klarar inte alla

Vad var tuffast under inspelningen tycker du?

– Det sociala, jag är en person som är rak och ärlig, säger vad jag tycker och tänker. Kan nog framstå hård och det klarar inte alla av. Så jag var mest rädd att det skulle vara känsliga personer som var med, svarar hon.

Sandra Öder förverkligade som 19-åring en soldatdröm på Ing 2 i Eksjö 2014.

– Jag gick en militär utbildning och jobbade där i fem år, blev sergeant till graden.

Före dess tänkte hon bli lastbilschaufför och studerade på fordonsprogrammet vid Nifsarpsskolan i Eksjö.

Annons

Vad gör du idag?

Annons

– Tillförordnad gruppchef sen i november för drygt 20 anställda på elhandelsbolaget Bixias kundservice-kontor i Nässjö, svarar hon.

– Där planerar jag och stöttar mina kollegor i arbetet. Jag är med olika projekt så vi kommer framåt och utvecklas.

Kan du ha nytta av att ha varit med i programmet?

– Svårt att svara på. Vi filmas dygnet runt och det ska klippas ned i avsnitt på 20 minuter. Allt beror på hur man kommer att framställas. Alla sammanhang framgår ju inte. Jag hoppas det blir till min fördel.

Hur höll du den långa inspelningen hemlig för arbetsgivare och familj?

– Jag hade Försvarsmakten och sa att jag skulle åka iväg på uppdrag för den. Det var bara pappa och lillasyster som visste var jag egentligen var. Mina andra tre syskon och mamma visste ingenting.

Har du hunnit glömma en del?

– Det är ett tag sedan och man har fått hålla tyst om det. Jag är generellt ganska glömsk och lever i nuet. Ska bli kul att se allt i tv nu.

Gården Norra Brandstorp beskriver Sandra Öder som magisk och sommaren hade toppenväder.

– Nackdelen var att det blev mer jobb för oss med vattning av alla land och djuren som skulle ha vatten.

Programmet leds för tredje gången av Anna Brolin. Vid hennes sida finns Hans Wincent som agerar mentor och vägleder deltagarna under programmets gång.

Programmet har premiär 8 januari på tv4 och tv4play.

Fakta

Här är årets deltagare

Tova Andersson, 34, barnskötare, Stockholm, Sandra Öder, t.f gruppchef, 28, Ormaryd, Sandra Göransson, hovslagare, 40, Västmanland, Madeleine Olovsson, personlig Assistent, 51, Bohuslän, Julia Joelsson Boänges, montör, 27, Stockholm, Karin Kollberg, 38, frisör, Göteborg, Nebil Davidsson, 39, distriktschef, Norrköping, Andreas Gauffin, 42, skådespelare, Stockholm, Jan-Christer Nilsson, pensionär, 68, Trelleborg, Viktor Bergström, 28, fritidspedagog, Varberg, Eddie Gecer, 46, restaurangägare, Västerås, Sebastian Västerlund, 30, företagsledare, Kalmar, Cia Stenmark Sommerborn, 25, undersköterska, Halland, Christoffer Hammarlöf, 26, entreprenör, Uddevalla, Päivi Köpman, 62, ägare av däckfirma, Norrbotten.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan