Annons

Annons

Annons

Vintern på Höglandet

TV: Här kämpar Oscar, 37, mot snömassorna – häng med i plogbilen

Den viktiga uppgiften med att hålla vägarna framkomliga i snökaoset tar snöröjarna på största allvar. De vet vilka vägar som ska prioriteras och räknar med att de kan få skotta samma gator flera gånger om. Häng med snöröjaren Oscar i plogbilen.

Text

”Vi har ett rejält gäng som har beredskap hela tiden”, säger Robin Gustafsson på AB Gilbert Gustafssons som sköter stora delar av snöröjningen i Eksjö kommun.

Bild: Alexandra Sundberg

Annons

Det kraftiga snöfallet var ett faktum i Eksjö under eftermiddagen. Snöröjarna på AB Gilbert Gustafssons hade laddat inför att ge sig ut och ta hand om snön enligt de prioriteringsordningar som finns.

– Vi har ett rejält gäng som har beredskap hela tiden. Vi har väldigt tydliga startkriterier när det är pågående snöfall, säger Robin Gustafsson på entreprenadfirman.

Gilbert Gustafssons är entreprenör åt Eksjö energi. Företaget har i sin tur underentreprenörer som hjälper till med ungefär hälften av snöröjningen. Gång- och cykelvägar prioriteras tidigare än gator och vägar. Vid pågående snöfall räcker det med fem centimeter på de så kallade prio 1-vägarna. För gator och vägar är det tio centimeter vid pågående snöfall.

Annons

– Prio 1 är där det rör sig mest folk vad gäller gång- och cykelvägar. Det är huvudgator och centrum som vi börjar med. Det kan vara så att man får börja om när man är klar. Det har hänt förr vid sådana här snöfall, säger Robin Gustafsson.

Annons

SmT:s reporter fick följa med på en tur när snöröjaren Oscar Säfström plogade gatorna i Eksjö. Många har ofta synpunkter på hur snöröjningen går till. I tv-klippet berättar han om hur det är att möta de här personerna, men också om farliga omkörningar som görs av bilister. En sådan skedde faktiskt under intervjun och fastnade på film.

TV: Häng med snöröjaren Oscar in i plogbilen

Inbäddat innehåll

Oscar Säfström har arbetat i tolv år hos Gilbert Gustafssons. Han är van vid att sköta snöröjningen, men föredrar att göra det kvällstid.

Bild: Alexandra Sundberg

Det är jourhavande arbetsledare som hela tiden gör bedömningar om vilka gator som snöröjarna ska lägga fokus på. Vägarna som är prio 1 går alltid först.

– Vid ett kontinuerligt snöfall kan de maskinerna som kör där få hålla på och nöta. Då kan något prio 3 bli lite eftersatt. När man börjar se det får man sätta in extraresurser i stället. Den som har arbetsledande jouren får hela tiden vara med och parera, säger Robin Gustafsson och tillägger att mycket går på rutin.

Det är den ordinarie organisationen som jobbar en sådan här dag. Det innebär sex resurser för gång- och cykelväg och 18 resurser för gatorna. De står i beredskap för att sätta igång med snöröjningen inom en timme. Utöver dem finns två extraresurser att kalla in om det skulle behövas.

Annons

Annons

Flera fordon var bemannade under onsdagen för att skotta undan så mycket snö som möjligt.

Bild: Alexandra Sundberg

Vid den här typen av snöfall är det oftast inte lönt att sanda eller salta säger Robin Gustafssons. I första hand läggs fokus på att skotta bort snön.

Bild: Alexandra Sundberg

Vid sådant här väder är det inte lönt att lägga någon större tid på att sanda eller salta enligt Robin Gustafsson.

– Det är lite som att slänga pengarna i sjön. Vi gör det bara om vi absolut måste. Det kan vara tillfällen på exempelvis bussgator för att trafiken ska funka där. Det blir ju rätt halt när vi röjer.

När det kommer till snöröjning är det svårt att ta beslut i förväg. Mycket handlar om att vänta och se vad som händer. Men till sin hjälp har de en prenumerationstjänst hos SMHI.

– Där får vi väldigt bra prognoser som är baserade på vägväderstationerna som sitter längs de större vägarna. Vi kan ändå vara lite steget före och ser lite mer vad som komma skall än vad man ser i de vanliga väderapparna.

Snön förväntas fortsätta falla under natten mot torsdag. Om snöröjarna även kommer vara ute och köra då är svårt att svara på just nu.

– Vi försöker att inte köra mitt i natten i bostadsområdena. Det gillar inte folk. Då får vi ta några timmars paus, men det kanske inte går att göra på huvudvägnätet. Det är ett evigt vakande, säger Robin Gustafsson.

LÄS MER: Orange varning för kraftigt snöfall över Höglandet

Annons

Fakta

Så prioriteras gatorna av snöröjarna

Gång- och cykelvägar vägar delas in i tre nivåer:
Prio 1: Efter avslutat snöfall – tre centimeter eller under pågående fem centimeter.
Prio 2: Efter avslutat snöfall – fem centimeter, eller under pågående åtta centimeter.
Prio 3: Efter avslutat snöfall – åtta centimeter, eller under pågående tio centimeter.
Gator och vägar:
Prio 1: Efter avslutat snöfall – fem centimeter, eller under pågående, tio centimeter.
Prio 2–3: Efter avslutat snöfall – åtta centimeter, eller under pågående, tio centimeter.
Mariannelund centrum är Prio 1.

På Eksjö energis hemsida finns kartor över hur gatorna och orterna prioriteras.

Källa: Eksjö energi

Annons

Tidningen fick följa med när Oscar Säfström plogade Kvarnarpsvägen på onsdagseftermiddagen.

Bild: Alexandra Sundberg

Det har varnats för stora snömängder under onsdagen och torsdagen.

Bild: Alexandra Sundberg

Det gäller att ha koll på sin omgivning när snöröjning görs. För det är inte alla som visar hänsyn.

Bild: Alexandra Sundberg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan