Annons

Annons

Annons

Ydre

Bibblan satsar på seniorer – klubbsatsning med mysigt morgonfika

Ydre kommunbibliotek gör en Sigge Fürst och startar en Frukostklubb för seniorer. Satsningen vänder sig till alla som är sugna på en stunds gemenskap på morgonkvisten med nybryggt kaffe, frasiga frallor och tidningsprassel.

Text

Hanna Jacobson och Josefine Molinder bjuder in till trivsam morgonfika på bibblan på fredag inom ramen för nya satsningen Frukostklubben.

Bild: Johan Hedenberg

Annons

– Vi prövar under 2023 nya vägar för att fånga upp vuxna och äldre och få dem att i ännu högre utsträckning hitta till biblioteket, säger biblioteks- och kulturchefen Josefine Molinder.

– Bland våra besökare finns en grupp med flitiga tidningsläsare som troget dyker upp på förmiddagarna för att bläddra i Tranås Tidning, Corren och andra nyhetsförmedlare.

– Frukostklubben är till för dem och alla andra som är intresserade av att prata om stort och smått vid en morgonfika mitt bland alla böcker på bibblan.

– Vår förhoppning är att klubben ska bli en mötesplats med en kravlös gemenskap med ett innehåll som utformas av deltagarna själva.

Hanna Jacobson ser fram emot att serva gästerna i nya Frukostklubben med fika och tidningar på bibblan i Österbymo.

Bild: Johan Hedenberg

Annons

Annons

På fredag är det premiär för det nya inslaget i biblioteksutbudet i Ydre. Bibblan i Österbymo öppnar redan 9.00 och personalen är på plats för att serva de första klubbgästerna med nybryggt kaffe, färska frallor och dagens tidningar.

– Vi har sökt och fått pengar till ett nytt projekt, Bibblan i mitt hjärta, som riktar sig brett till allmänheten.

–Frukostklubben ingår i det projektet. Det gör att vi kan bjuda alla på mysig morgonfika, vilket såklart är väldigt trevligt.

Hanna och Josefines förhoppning är att det ska bli en del snack om nyheter under Frukostklubbens träffar på bibblan.

Bild: Johan Hedenberg

Personalen på kommunbiblioteket har namngett sin nya satsning efter ett av ångradions största flaggskepp med Sigge Fürst som sångglad och nyter programledare.

För yngre generationer är Frukostklubben en okänd storhet från den tid när Public service var ensam herre på täppan i etern och tv-rutan. Men för alla över sextio år är programmet liksom dess signaturmelodi välbekant. I många familjer var Frukostklubben ett av helgens måsten.

Fakta

Frukostklubben


Frukostklubben var en programserie som sändes i Sveriges Radio på lördagar 9 februari 1946–12 maj 1951. Serien återupptogs 1954, och sändes därefter till 1978.

Frukostklubben var det första underhållningsprogrammet i Sverige som sändes på morgonen. Totalt sändes 680 program, och programledare under nästan hela sändningsperioden var Sigge Fürst. 1968 var Thore Skogman programledare.

Signaturmelodi till programmet
var den amerikanska Good morning (1939) med svensk text av Per-Martin Hamberg som börjar med följande klassiska rader: ”God morgon, god morgon! Hör fåglar sjunga glatt, god morgon, god morgon i kör. God morgon, god morgon, kom du hem sent i natt God morgon, förlåt att vi stör.”

Annons

Annons

LÄS MER: Hon är Ydres nya biblioteks- och kulturchef

LÄS MER: Det sa klick när ministern mötte bibblans omtyckta läsfrämjare: ”Oerhört viktiga”

LÄS MER: TV: Bokälskare i Ydre levererar klockrena lästips: ”Alla recensioner jättefina”

LÄS MER: TV: Kicki en klippa i bokoas: ”Roligt att serva låntagarna”

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan