Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Insändare
Det står skrivet i stjärnorna när regeringens nya kärnkraft är på plats

”Det står skrivet i stjärnorna när regeringens nya kärnkraft är på plats och faktiskt levererar el. Elpriserna drabbar företag och hushåll nu. Klimatkrisen pågår nu.”

Det skriver tre C-politiker i en insändare, som är skeptisk till regeringens kärnkraftsplaner.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenterna är skeptiska till regeringens kärnkraftsplaner.

Bild: Petter Arvidson/Bildyrån

Annons

Under tiden som företag står på kö för att investera i vindkraft till havs, men hindras av krångliga och sega tillståndsprocesser, prioriterar regeringen att pröva lagändringar för att uppföra fler kärnkraftverk på nya platser i Sverige. Vindkraften blir mer och mer lönsam och är det absolut snabbaste, enklaste och grönaste sättet att bygga ut svensk elproduktion. Om regeringen istället godkänner den havsvind som nu ligger och väntar på ett godkännande så skulle det ge ett tillskott som är betydligt större än den energi som nuvarande kärnkraft i Sverige producerar. Och elen kommer att finnas i systemet betydligt snabbare. Det står skrivet i stjärnorna när regeringens nya kärnkraft är på plats och faktiskt levererar el. Elpriserna drabbar företag och hushåll nu. Klimatkrisen pågår nu. Först i mars nästa år kan regeringens nya lagförslag att träda i kraft och efter det kan företag ansöka om att få bygga kärnkraftsreaktorer.

Annons

Annons

LÄS MER: SD-toppen vill bygga kärnkraftverk i Eksjö: ”Skulle bara bli en stor inkomstkälla”

En försvårande omständighet som regeringen undviker är näringslivets önskan om en bred energiöverenskommelse för att överhuvudtaget våga investera i ny kärnkraft. Risken att få nya politiska direktiv om fyra år överskuggar viljan att investera. Denna fråga är intressant i Jönköpings län. Hur ställer sig den politiska ledningen till uppförandet av kärnkraftverk i länet? Vill det politiska styret i regionen ha kärnkraft i Jönköping? Värnamo? Nässjö? Har de frågat invånarna där?

Det pågående kriget i Ukraina är ytterligare en faktor som gör att utbyggnad av ny energiproduktion behöver gå snabbt. Vi behöver minska vårt beroende av fossil olja och gas så snabbt det bara går. Näringslivet är tydligt, de vill ha vindkraft, eftersom det är billigast och snabbast att bygga. Där finns investerarna på plats och ansökningarna är redan inskickade. Om regeringens ord om att alla kraftslag behövs är det dags att börja leverera även för den havsbaserade vindkraften.

Rickard Nordin (C), Klimat- och energipolitisk talesperson

Anders Karlsson (C), Nässjö, riksdagsledamot Jönköpings län

Leif Andersson (C), Tranås, 2:e vice ordf. regional nämnd för trafik, infrastruktur och miljö

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan