I slutet av december meddelade Östgötatrafiken på sin hemsida att det kommer att bli dyrare att åka buss vid månadsskiftet januari-februari.

Jan Owe-Larsson (M), ordförande för trafik- och samhällsplaneringsnämnden Region Östergötland.
Bild: Per Groth
Höjningen, som ligger på 10 procent, är enligt Östgötatrafiken ovanligt hög och sker med anledning av den kraftiga kostnadsökningen av drivmedel och ökningen av index och inflation. En 30-dagars vuxenbiljett inom länet kostar innan höjningen 1 208 kronor. Efter höjningen kommer samma biljett att kosta 1 330 kronor, vilket innebär en prisskillnad på 122 kronor.
Annons
– Vad vi har sagt från regionen och politiskt är att vi ska följa inflationen. 10 procents höjning låter som en vettig nivå att anpassa den totala prishöjningen till. Sen exakt hur man fördelar det så det går jämnt ut är upp till Östgötatrafiken, säger Jan Owe-Larsson (M), ordförande för trafik- och samhällsplaneringsnämnden Region Östergötland.
Annons
– Vårt medskick, som är viktigt att veta, är att vi har gett i uppdrag att öka spannet mellan prisnivåerna i lågtrafik, alltså de tider när färre åker, och högtrafik för att försöka sprida resandet över dygnet så att man förhoppningsvis kan frigöra lite resurser i högtrafik och fördela om på något sätt långsiktigt. Det vill säga att lära dem som åker att åka på andra tider för en billigare biljett. Det är så vi har styrt det politiskt, fortsätter han.

Priser för bussresor kommer att höjas i februari.
Bild: Josefine Ekman
Trots att Region Östergötland har skjutit till 55 miljoner kronor extra i skattemedel för kollektivtrafiken räcker inte pengarna till för trafikkostnaderna.
– Vi har ju haft en pandemi, som nu börjar klinga av, och då skulle vi ju hålla igång trafiken jättemycket trots att det gick ut signaler om att man inte skulle åka kommunalt för att inte trängas men då sköt regionen till för att vi skulle kunna upprätthålla trafiken, säger Jan Owe-Larsson.
– De här 55 miljonerna gäller för 2023 sedan är det inget mer tänkt och då måste vi se till att trafiken går runt ändå och då är den här prishöjningen också väldigt viktig att göra i god tid.
Annons
– Den politiska ambitionen är att inte börja dra in massa linjer av ekonomiska skäl, för det är det vi har att välja mellan, utan att faktiskt upprätthålla trafiken. Vi vill ha en bra kollektivtrafik i Östergötland.
Annons
Vissa typer av biljettpriser kommer dock inte att höjas. Dessa är 30 dagar fritid ungdom, närtrafikbiljetter, skärgårdsbiljetter, kulturbiljetter och prao- och praktikbiljetter. Varför just dessa biljetter inte höjs är inget som Jan Owe-Larsson (M) kan svara på.
– Vi signalerar ju till Östgötatrafikens vd att det här vill vi politiskt men vi styr inte exakt vad priserna ska bli utan det finns klokskap på Östgötatrafiken att göra det på ett vettigt sätt. Varför man inte har höjt vissa biljetter kan jag ana bero på att man sprider intäkter, avslutar han.