Annons

Annons

Annons

SmT granskar: Socialen

Insändare
Mycket märkligt uttalande av kommundirektören

”Det är mycket märkligt att kommundirektören i tidningen gör uttalandet att man inte behövde fler sökanden till den tjänst som förmodligen är den svåraste och tuffaste i hela den kommunala organisationen”, skriver Per Ihse och Rolf Abelsson i en insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenterna har synpunkter på det sätt kommunstyrelse, kommundirektör och HR avdelningen har hanterat platsrekryteringen till socialchef.

Bild: Tobias Karlsson

Annons

Artikeln om socialchefer i Eksjö kräver tyvärr en del kommentarer. Undertecknade vill först understryka att vi inte avser lägga några synpunkter på den nyss anställda socialchefen. Vi önskar henne lycka till med sitt svåra jobb.

Däremot tycker vi att det är på sin plats att framföra synpunkter beträffande det sätt kommunstyrelse, kommundirektör och HR avdelningen har hanterat platsrekryteringen.

LÄS MER: Socialchefen sparkades – nästan ingen sökte hans jobb

Faktum är att platsannonsen innehöll väldigt specifika, grundläggande och viktiga krav som den platssökanden skulle uppfylla. Uppenbarligen var det ingen sökande som uppfyllde dessa krav. Då är det ju mycket märkligt att kommundirektören i tidningen gör uttalandet att man inte behövde fler sökanden till den tjänst som förmodligen är den svåraste och tuffaste i hela den kommunala organisationen.

Annons

Annons

”Det är mycket märkligt att kommundirektören i tidningen gör uttalandet att man inte behövde fler sökanden”, anser insändarskribenterna.

Bild: Tobias Karlsson

Resultatet av en sådan inställning kan i förlängningen skapa negativa konsekvenser för såväl anställda som kommunen som helhet. Det inser ju var och en som har erfarenheter från arbetsledning.

Med viss naivitet tror kommunledningen inte att hanteringen av den tidigare socialchefen har spelat någon roll för antalet sökande som ju uppenbarligen var få och där ingen kunde svara upp mot de krav som ställdes. Om intresset för att bli anställd av Eksjö kommun inte är ett problem, varför söker man då inte vidare tills man hittar en person som uppfyller kraven?

LÄS MER: Ett år sen socialchefen sparkades – det här vet vi nu

Eftersom det har funnits en tillförordnad socialchef har man ju knappast lidit av tvingande tidsskäl.

Ytterst är detta något som riskerar att drabba skattebetalarna. Sociala förvaltningen går med ständiga underskott och gör man inte något åt detta innebär det till slut skattehöjningar.

Lösningen är inte att förse förvaltningen med mer pengar. I stället måste rationella lösningar hittas inom sektorn. Finns insikten, kraften och initiativförmågan hos socialförvaltningen och ytterst kommunledningen att genomföra detta kan man undra?

Per Ihse, Rolf Abelsson

Tidigare kommunrevisorn Per Ihse är en av de som undertecknat insändaren.

Bild: Carl-Henric Malmgren

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan