Vi, som företräder små och stora redaktioner med olika politisk kulör på våra ledarsidor, vill påminna om värdet av nyhetsförmedling också i orter och regioner som riksmedier och public service inte täcker lika ambitiöst.
Och här har vi orsak till oro: redan Svegfors-utredningens förslag för ett år sedan, ”Ett hållbart mediestöd för hela landet (DS 2022:14)”, var underfinansierat och i dag är tidningsekonomierna än mer pressade av högre pappers-, drivmedels- och energipriser. Våra verksamheter påverkas också negativt av inflationsutvecklingen. Kort sagt: samtidigt som journalistiken har att bevaka stora samhällsutmaningar, finns det en risk för att det nya mediestödet faktiskt kommer att försämra möjligheterna för lokalpressen – trots att den var i fokus i fjolårets mediestödsutredning.
Annons
Annons
Om mer pengar ska allokeras till andra medieslag, så säger det sig självt att det blir mindre kvar till Fryksdalsbygden, Tidningen Härjedalen, Ölandsbladet eller någon av alla andra lokaltidningar som i snart två sekel utgjort sina respektive utgivningsorters demokratitorg. Svegfors-utredningen, ledd av förre landshövdingen och publicisten Mats Svegfors, slog fast att det lokala nyhetsförmedlingsuppdraget var prioriterat. Det hade han fog för, givet att lokaltidningarna sysselsätter flest journalister inom svensk media.
Dessutom är den samhällsviktiga bevakningen oöverträffad; färsk forskning från Linköpings universitet konstaterar exempelvis att för varje tv-inslag som Sveriges Television sänder om lokal politik, så publicerar lokalpressen i samma spridningsområde hela 97 texter...
Utredningsförslaget var välkommet, tillika förankrat också bland riksdagens partier. Men det fanns ett aber. Det var underfinansierat och riskerade redan i sin ursprungliga utformning att drabba lokaltidningar som idag får så kallat driftsstöd, men som – såvitt förslaget kunde förstås – skulle få mindre pengar i framtiden. Det här var en smärtsam eftergift som branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU) ställde sig bakom, i syfte att bidra till en modernisering till ett teknik- och affärsmodellsneutralt stöd. Bland annat välkomnade TU att också gratistidningar skulle få ta del av stödet, vilket inte är fallet idag men är rimligt givet hur viktiga gratistidningar är på vissa orter.
Annons
Regering och riksdag måste dock, nu när propositionen slutformuleras, förstå riskerna. Om inte Svegfors-utredningens slutsatser resulterar i ett fokus på lokal journalistik, så får det konsekvenser för inte minst de mindre titlarna.
Annons
Om inte inte Svegfors-utredningens yrkande på extra medel för att finansiera övergångsstöd från dagens modell hörsammas, så kommer pengarna inte att räcka till de nya lokaltidningar som utlovats det stödet.
Och om inte Svegfors-utredningens analys om att det är just nyhetsjournalistik – och inte partiägda medier eller smalt nischade opinionsdito – som ska värnas fortsatt gäller, då blir det färre lokaltidningar.
Då förfelas syftet med att skattebetalarna ska bidra till oberoende journalistik.
Då blir Sverige fattigare.
Johan Hedberg, Smålands-Tidningen
Patricia Svensson, Jönköpings-Posten
Jörgen Svensson, Kristianstadsbladet/Norra Skåne
Jessica Wennberg, Västerbottens-Kuriren
Anders Enström, Barometern
Marcus Ekdahl, Helsingborgs Dagblad
Sandra Bygdén Shameh, Örnsköldsviks Allehanda
Martin Falkenby, Trelleborgs Allehanda
Jacob Hilding, Arbetarbladet
Lena Philipson, Skånska Dagbladet
Stefan Eklund, Borås Tidning
Mats Laggar, Mora Tidning
Kristina Bingström, Smålandsposten
Annons
Erik Isberg, Folkbladet Västerbotten
Anders Nilsson, Sydöstran
Lars Mohlin, Ystads Allehanda
Mimmi Karlsson-Bernfalk, Blekinge Läns Tidning
Mikael Andersson, Tidningen Härjedalen
Lillan Hedlund, Länstidningen Södertälje
Helena Nyman, Falu-Kuriren
Susanne Lindén, Värnamo Nyheter