Annons

Annons

Annons

Kärleksveckan i Eksjö

Insändare
”Jag fick inte möjlighet att svara eller kommentera”

Efter att debatten om lokala sagostunder med dragqueens blossade upp i Eksjö förra veckan gjorde tidningen ett nedslag hos alla partier för att ta pulsen. Vad tycker de om företeelsen? Alla svarade – utom Sverigedemokraterna.

SD anser dock att de inte fick samma möjlighet att kommentera som övriga partier.

Smålands Tidningens nyhetschef Carl-Henric Malmgren svarar direkt på kritiken.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ulf Svensson, gruppledare Sverigedemokraterna Eksjö kommun.

Bild: Carl-Henric Malmgren

Annons

Det står i Smålands-Tidningen att SD toppen duckar för debatten, vilket är fel.

En journalist från tidningen ringde i onsdags och ville ställa frågor om en artikel i tidningen, vilken jag inte hade läst. Jag bad honom att återkomma till kvällen så jag kunde läsa artikeln och vad det rörde sig om samt skicka de frågor som han ville ställa, fick till svar att ingen får frågor utan det skulle likna en debatt. Jag läste artikeln samt tog reda på fakta, kollade med region, smålandsturism även med biblioteket. Ingen som ringde på kvällen.

I torsdags klockan 14.02 när jag höll på att bandagera vår häst tillsammans med veterinären har jag ett missat samtal från tidningen, vilken jag ringer tillbaka när vi är klara en och halv timme senare, och får till svar att det är för sent och att jag fått ett sms om sluttid. Jag kommenterade att jag inte fått något sms då lägger han på luren.

Annons

Annons

Jag fick därmed inte möjlighet att svara eller kommentera artikeln.

Ulf Svensson, gruppledare och pressansvarig för Sverigedemokraterna i Eksjö kommun

SVAR DIREKT:

Nyhetschef Carl-Henric Malmgren svarar på kritiken från Sverigedemokraterna i Eksjö.

Bild: Jenny Blad

Sverigedemokraternas gruppledare tillika presskontakt i Eksjö, Ulf Svensson, skriver att han inte har erbjudits möjlighet att ”svara eller kommentera” dragqueen-debatten.

Inget kunde vara mer felaktigt.

SD erbjöds, jämte Vänsterpartiet, det största utrymmet i förra veckans publicering om sagostunden som kommer att arrangeras under Kärleksveckan i slutat av augusti. Detta då Smålands-Tidningen framförallt ville höra från de partier som har stått längst ifrån varandra i den riksaktuella debatten. Hur ser SD:s och V:s representanter i Eksjö på att dragqueens kommer till stan för att läsa sagor? Det var kärnfrågan.

Bara Vänsterpartiet återkopplade för att ge en intervju.

Samtidigt sökte vår reporter SD och Ulf Svensson. Då tidningen inte nådde honom prövade vi att nå andra representanter som har förtroendeuppdrag inom partiet. Men all kommunikation hänvisades till gruppledaren.

När vår reporter slutligen nådde Ulf Svensson stämmer det att lokalpolitikern önskade läsa den aktuella SmT-artikeln innan han kommenterade den.

Inget fel i det, såklart.

Annons

Att Ulf Svensson inte kunde få frågorna skickade till sig innan – han har senare förklarat att det är så SD önskar all form av kommunikation med media, att frågorna alltid levereras i förväg – förklarades av vår reporter med att Johan Ragnarsson (V) inte hade fått frågorna mejlledes utan han hade svarat reportern i en direktintervju. Det skulle därför bli medieetiskt tveksamt om ett parti tvingas svara på uppstuds medan ett annat får frågorna skickade till sig och således kan förbereda sina svar under lång tid. Samma förutsättningar måste gälla för alla partifärger i den här typen av intervjuer.

Annons

Vidare har vår reporter skickat sms till Ulf Svensson där en deadline har angetts. Jag har dem jämte mig i skrivande stund. Och att SmT-reportern skulle ha lagt på luren i örat på Ulf Svensson stämmer inte. När SD-politikern ringde strax före halv fem i torsdags eftermiddag satt vi alla i samma rum och hörde hur samtalet avslutades.

Så jo, Ulf Svensson, Sverigedemokraterna har givits precis samma möjlighet som Vänsterpartiet att svara. Men genom att du som presstalesperson inte har varit tillgänglig för media trots upprepade förfrågningar under mer än 24 timmar rann möjligheten att kommentera ut i sanden.

Det tyckte jag var synd redan i torsdags, och jag tycker samma nu. Men om man vill vara en del i debatten måste alla anstränga sig lika mycket. Alla andra partier i Eksjö var tillgängliga, eller valde att prioritera en intervju.

Carl-Henric Malmgren, nyhetschef Smålands-Tidningen

LÄS MER: SD-toppen duckar debatten om kontroversiella sagostunden

Annons

LÄS MER: Eksjöpolitikerna om omstridda sagostunderna: ”Är ingen insatt person”

LÄS MER: Efter hatstormen – stort säkerhetspådrag väntar under årets Kärleksvecka

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan