Annons

Annons

Annons

Eksjöknarket

Insändare
”Jag ryser när jag läser att det finns 13-åringar som röker hasch”

Det är inte bara narkotikaanvändandet bland allt yngre Eksjöungdomar som oroar, menar insändarskribenten. Hon tycker även att det är en skrämmande utveckling i Eksjö kommun när socialförvaltningen missar att utreda barn som far illa i sin hemmiljö.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten skakas av uppgifterna om att personer så unga som 13 år använder hasch i Eksjö.

Bild: Helena Landstedt/TT

Annons

För några veckor sedan var det festliga skolavslutningar. Finklädda ungdomar marscherade till musik. Vår svenska flagga vajade i vinden! Så härligt – en räcka av lediga dagar!

Så läste jag i tidningen om Samer Ahmads oro över knarket som breder ut sig bland allt yngre och jag ryser när jag läser att det finns 13-åringar som röker hasch och använder alkohol. Det är skrämmande!

Och skrämmande att höra att de enda vuxna som finns ute bland ungdomarna ofta är de som langar! Var finns alla föräldrar?

Insändarskribenten är orolig över att Eksjö kommun har missat att utreda barn som farit illa. Detta, i kombination med att narkotikaanvändandet misstänks sjunka allt lägre ner i åldrarna, gör ”Bara en farmor i Eksjö” skakad.

Bild: Carl-Henric Malmgren

Annons

Annons

I maj kunde jag läsa om barn som far illa och där kommunen missat att göra utredning. En politiker uppgav att man inte hinner. Man har 1 000 ärenden per år att utreda. Då blev jag skakad i mitt innersta.

Hur många finns det i Eksjö kommun som är under 16 år? Jag har sökt utan att få fram denna siffra. Men mellan 0 och 24 är är det cirka 6 000. Om jag leker med tanken att cirka 4 000 är 0–16 år och att 1 000 av dessa är föremål för utredning då blir det riktigt skrämmande.

Jag misstänker att denne politiker höftade till denna siffra men är den sann så måste Eksjö kommun ta krafttag. Då måste det vara något allvarligt fel i vår kommun.

Men oavsett om siffran är rätt eller fel så är trenden allvarlig. Jag tycker Eksjö kommun ska satsa ordentligt på våra barn och ungdomar. Det finns många vuxna som ställer upp och engagerar sig, inte minst idrottsledare. Men föreningarna måste ta ut höga avgifter för att få det att gå runt.

Här tycker jag kommunen har ett gyllene tillfälle att göra en insats. Ge föreningar som engagerar sig för ungdomar rejäla bidrag. Det blir annars här en segregation. Alla föräldrar har inte råd att betala flera tusen per år för att deras barn ska kunna spela exempelvis ishockey.

Annons

Det är här man kan förebygga. Och det är säkert oerhört mycket billigare än att skicka ett par ungdomar på behandlingshem. Ett ekonomiskt besparing för hela samhället och inte minst för barn och ungdomar som är i riskzonen för missbruk och kriminalitet.

Annons

Bara en farmor i Eksjö

LÄS MER: Ungdomsledarens oro: ”Knarket blir allt vanligare bland yngre”

LÄS MER: Polisen bekräftar: Öppen knarkhandel pågår bland unga

LÄS MER: Bakgrunden till svidande kritiken – bebis hade frakturer

LÄS MER: TV: Riskerar miljonböter – så svarar kommunens ansvariga

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan