Annons

Annons

Annons

Eksjö

Insändare
”Nu lägger vi ner alla landsting”

”Hyrpersonal inom vården behövs ej om man driver det som alla andra bolag gör”, skriver insändarskribenten. Han tycker inte att det är något problem som är svårt att lösa.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten har många förslag på hur sjukvården kan lösa sina rekryteringsproblem.

Bild: Arkiv

Annons

Hur svårt kan det vara? Är lite trött på att höra om dessa problem som jag inte tycker är svårlösta. Vem har monopol på svensk sjukvård, vem ska bestämma, varför gör ni inget? Hyrpersonal inom vården behövs ej om man driver det som alla andra bolag gör. Övriga bolag om de hyr in är det för kort tid för toppar i produktion, och slippa uppsägningar. Vården har ej dessa problem utan problem är att få tag i personal som jobbar i alla kommuner. På grund av hyrpersonal så får glesbygd inga sökande.

Är du arbetslös inom alla kategorier så får du flytta dit jobben finns enligt arbetsförmedlingen. Det finns många negativa saker med hyrpersonal i vården, och nu har det gått så långt att de styr kostnadsbilden samt att svensk sjukvård inte kan planera sin verksamhet.

Annons

I vården är det ett måste med hyrpersonal säger de lärde! Varför är det så? Om man är störst inom sitt område och har i stort sett monopol så borde man kunna bestämma allt som har med svensk sjukvård att göra, varför agerar man inte när man har tappat greppet på sitt egna område?

Annons

Hur svårt är detta problemet då sjukvård är som vilket annat företag som helst, stort eller litet. Vad händer om man tar ett beslut att från detta datum att det inte får anlitas hyrpersonal! Jo det blir en brist på personal i hela Sverige det förstår jag.

Vad händer sedan? Det tar mellan 1månad och kanske 3 månader så måste de som jobbar inom hyrverksamheten söka jobb. Och vem har dessa jobb? Jo Svensk sjukvård har nu dessa arbeten som det har varit i alla tider men, reglerna har spårat ur.

Jobben ska finnas i svensk sjukvård och det är dom som anställer.

Då säger de lärde att så gå inte att göra, allt går om man vill. Hur gör alla andra företag om lönsamhet försvinner, jo man agerar och ändrar verksamheten till det bästa för att överleva.

Det företaget som anlitar hyrpersonal och betalar mycket mer i löner så att bolaget inte går ihop! Finns inte i denna värld, bara i vården: Hur svårt kan det vara?

Enligt denna idé behövs det ett beslut av ledningen, hur svårt kan det vara?

Vem betalar utbildning, vidareutbildningen, inte hyrbolagen! Det har vi gjort, vi skattebetalare och då är det vi som ska bestämma. Det blir några jobbiga månader tills alla har sökt sina tjänster för alla vill ju ha en lön, en skälig lön och inte hyrlöner.

Annons

Det pratas om lika lön för samma arbete? Finns inte i svensk sjukvård. Jag förstår att man säger upp sig och sedan börjar dagen efter kl 8 på samma ställe men tjänar kanske 15-30 tusen mer i månaden.

Annons

Förslag: Säg upp alla avtal och se till svensk sjukvård är den part man ska jobba för. Se över löner och betala vad marknaden tål. Varför en hyrperson ska tjäna mer på samma jobb är för mig helt främmande.

Undrar vad Kalle som är svetsare säger om hans firma tar in en hyrpersonal som tjänar minst 25 procent mer än Kalle? Finns nog ingen logik i att ett vinstdrivande företag gör så, för i min värld tjänar inhyrd personal lika eller eventuellt mindre.

Förslag från mig: Så nu lägger vi ner alla landsting. Hur många miljarder som sparas på detta vet inte jag, men någon vet nog. Vi säger upp alla avtal. Anställer mängder av personal inom svensk sjukvård, då det frigörs arbetskraft över hela landet.

Bättre löner blir det då vi inte får hyrkostnader. Mängder av miljarder delas ut där det ska vara inom vår vård, vi skattebetalare står för notan och vi ska ha det bästa för våra skattepengar.

Hur svårt kan det vara?

Lennart, Eksjö

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan