Annons

Annons

Annons

Festivalen Borderland

Insändare
Borderland – mellan drömmar och verklighet

Insändarskribenten jämför drömmen som blev sann på Borderland med att få bygglovet beviljat. Då blir idéen plötsligt verklighet. ”Från en ritning till en grön kulle vid den lilla sjön Alversjö”, skriver signaturen Danni.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

”Allt du drömmer om kan bli verklighet. Det är det fina med Borderland och det är det fina med livet” skriver signaturen Danni.

Bild: Bengt Ljunggren

Annons

Vi lever i ett samhälle präglat av regler och en underliggande oro för vad andra ska tycka. Borderland är en annan verklighet som visar att världen kan se annorlunda ut – den kan också vara en plats styrd av nyfikenhet och acceptans.

Den öppenhet som ofta lyste i medskaparnas ansikten fick mig att slappna av och fundera på vad jag egentligen behöver i mitt liv för att må bra. Det öppna sinnet väckte även annat som lät mig öva på att säga ja eller nej tack. Med andra ord stå starkt i min egna person.

Annons

Som en som kommer från trakten fylldes jag av glädje när Alversjö (där det gamla så kallade spökhuset låg) blev Borderlands nya hem förra året. För visst är det både praktiskt och bekvämt att kunna vidga sina vyer på hemmaplan?

I år deltog jag för första gången.

Borderland kallas ofta för ett regionalt ”burn” och kan ses som ett syskon till festivalen Burning Man i USA. Vi delar tio principer, till exempel ”leave no trace”. Vidare bygger vi även upp en skulptur som bränns upp på den sista dagen.

Annons

Bland annat lär det oss att inte vara så fästa vid materiella saker, då egot gärna vill skryta med vad vi skapar. I stället får vi ödmjukt släppa taget.

Jag var del av ”soundcampet” Kashmiri. Vi var runt 40 personer som skapade en orientalisk karneval med ett stort dansgolv, ett cirkustält fyllt med kuddar och vattenpipor, tre bås med en UV-bar, ansiktsmålning, tavlor, spådamer och ett litet marknadsstånd med mystiska saker med berättelser från hela världen.

Det blev en succé! Mycket tack vare de runt 20 dj:s som spelade musik runt klockan. Men även tack vare vår vän som är kock och ordnade mat i en annan väns foodtruck. Vi blev som en stor cirkusfamilj.

I våras gjorde vi en ritning på vår vision, vad vi inom Borderland kallar för en dröm. Om du någon gång sökt bygglov och gått från dröm till verklighet så känner du nog igen känslan av att se allt stå klart. Från en ritning till en grön kulle vid den lilla sjön Alversjö.

Vi lyckades göra vår karneval tack vare alla deltagare som röstat på och stöttat vårt bygge med en slant. Det är bland annat så Borderland fungerar och på det sättet som drömmar blir verklighet.

Annons

Någon sa att samhällen skulle kunna fungera precis så. En person har en vision, beskriver den och söker finansiellt stöd. Sedan röstar medborgarna på vad statskassan ska gå till. Ett nytt dansgolv? En korvkiosk i hörnet? En improvisationsteater?

Allt du drömmer om kan bli verklighet. Det är det fina med Borderland och det är det fina med livet.

Danni

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan