Annons

Annons

Annons

Eksjö

Insändare
”Var fjärde elev lämnar grundskolan utan fullständiga betyg”

Eksjöelevernas framtid står på spel om inte kommunens politiker agerar, menar insändarskribenterna. ”Det är hög tid att ni tar ansvar” skriver flera av kommunens skolledare i ett upprop.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenterna menar att det är hög tid att politikerna tar ansvar över resultatet av utredningen för att förbättra skolledares arbetsmiljö, och därmed skapar bättre förutsättningar för Eksjös kommuns barn och elevers utbildning. Obs! Genrebild.

Annons

Som skolledare balanserar vi dagligen mellan pedagogiska mål, juridiskt ansvar och mänskliga relationer. Vi navigerar genom snåriga byråkratiska korridorer och ska samtidigt inspirera såväl personalen som barn och elever i sin utveckling. I den väv av utmaningar och möjligheter som utgör skolvärlden agerar vi kompassnålen som pekar ut vägen.

Samtidigt är verkligheten den, att förskolan och skolan brottas med strukturella problem som försvårar möjligheterna att leda verksamheterna. Personalbrist och för stora barn- och elevgrupper i förskolan och skolan minskar möjligheterna att ge alla en kompensatorisk utbildning. I grundskolan går drygt var fjärde elev ut med ofullständiga betyg, vilket skapar en problematik som gymnasiet sedan får ärva.

Annons

Ansvaret att i denna verklighet ändå leva upp till styrdokumentens krav landar tungt i knät på oss skolledare.

Annons

”I grundskolan går drygt var fjärde elev ut med ofullständiga betyg, vilket skapar en problematik som gymnasiet sedan får ärva” skriver insändarskribenterna.

Bild: TT

I dag den 1 september är det Skolledarnas dag. Skolor och förskolor runt om i Sverige hyllar sina skolledare för att de dagligen bidrar till barnen och elevernas trygghet och utveckling. Men det är också en dag som syftar till att uppmärksamma de utmaningar som många skolledare står inför. I Eksjö kommun har det nyligen gjorts en utredning kring skolledarnas arbetsmiljö, en utredning som bland annat mynnade ut i att antalet medarbetare per skolledare behöver ses över och förändras.

Därför önskar via att ni som politiker i Eksjö kommun reflekterar över era prioriteringar och den utredning som genomförts, att ni ser över antalet medarbetare och möjligheten att arbeta på färre enheter. Våra barns och elevers framtid står på spel, och det är dags att ta ett steg framåt och agera. Det är hög tid att ni tar ansvar över resultatet av utredningen för att förbättra skolledares arbetsmiljö, och därmed skapar bättre förutsättningar för Eksjö kommuns barn och elevers utbildning.

Låt oss tillsammans forma en framtid där skolledare har resurser och stöd för att leda sina förskolor och skolor med framgång. Det är genom deras arbete och engagemang som våra barn och elever formar sin framtid.

Styrelsen för Sveriges Skolledare i Eksjö kommun

Lotta J Sundblad, Anna Sandberg, Malin Stenbäck, Mia Hagström, Evelina Roos och Maria Sparre

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan