Annons

Annons

Annons

Eksjö

Insändare
”Det är människan och inte rovdjuren som orsakat att det finns färre älgar”

Debatten om varför älgarna blir allt färre, och allt mindre, blossar ofta upp under sensommaren och tidiga höst. Så även i år. Insändarskribenten tycker att det är jägarna och de stora skogsbolagen som bär den största skulden.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Sedan höstens älgjakt inleddes har vissa jägare beklagat sig över att älgstammen minskat de senaste åren. En del av dessa menar att den krympande älgpopulationen är de stora rovdjurens fel. De som hyser denna åsikt visar prov på en bristande förståelse för hur naturen fungerar. Rovdjur som brunbjörn, lodjur, och varg är alla nyckelarter. Bob Paine och andra forskare har undersökt hur nyckelarter påverkar ekosystem. Nyckelarter är arter som har en stor inverkan på ekosystemet genom att exempelvis reglera andra arters population, vilket innebär att de bidrar till att bibehålla den biologiska mångfalden. De ser till att ekosystem är balanserade. Det är de som upprätthåller ordningen i fauna och flora.

Annons

Annons

Rovdjuren gör det de ska göra i naturen. Att inte acceptera det de utför är som att inte acceptera att sjukvårdspersonal gör sitt jobb. I stället för att anklaga dessa naturens vårdare för illdåd bör människan erkänna och uppskatta deras roll i bevarandet av naturens svåröverskådliga balans.

Jakthund ute i skogen.

Bild: TT

Stor betydelse på älgpopulationens storlek har länsstyrelsernas betydande tilldelningar av älg, samt skogsbolags syn på hur en skog ska se ut. De trädåkrar som återfinns i Sverige gynnar inte älgen, och minskad tillgång på föda har försvårat livet för denna art, och gjort att individer i dag är mer småvuxna än de var förr om åren. Nordamerikanska studier visar också att nedgången på klövdjur inte beror på rovdjur utan på matbrist.

Det är alltså människan, inte rovdjuren, som i huvudsak orsakat älgpopulationens nedgång.

Den som vill se mer älg i Sverige bör alltså verka för skog som lever och frodas, och förespråka minskad tilldelning på älg.

Emil Siekkinen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan