Annons

Annons

Annons

Eksjö

Insändare
Eksjölärare: Vi behöver fler kollegor – nu

35 000 lärare i hela landet har lämnat sitt yrke på grund av stress och dålig arbetsmiljö, skriver insändarskribenterna. Nu kräver de att lokalpolitikerna tar dem på allvar och förbättrar förutsättningarna för lärande eleverna i Eksjö kommun.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenterna menar att ansvariga politiker måste tänka om och satsa på skolan. Obs! Bilden är en genrebild.

Bild: TT

Annons

Lärarna är avgörande för byggandet av framtidens samhälle och helt avgörande för utbildningens kvalitet och för att barn och elever kan tillägna sig kunskap. Därför är det allvarligt att så många lämnar yrket. Här i Jönköpings län har 12,5 procent gjort det.

Den 5 september firades Skolans dag och vi vill därför uppmärksamma det fantastiska yrket som läraryrket är. Men vi lärare i skolan och förskolan behöver fler utbildade och behöriga kollegor för att vi ska kunna lyckas i vårt uppdrag.

I höglandskommunerna kan vi se att flera av kommunerna drar ner på skolans budget vilket medför att skolan får färre resurser och en ökad arbetsbelastning för den skolpersonal som är kvar.

I rapporten ”Lärarna som lämnat yrket” kan vi konstatera att ungefär 35 000 lärare lämnat sitt yrke och i dag gör annat än arbetar som lärare. Visst är det naturligt att vissa gör det, men samtidigt utgör dessa personer en potential för att snabbt öka antalet lärare i skolorna i lärarbristens Sverige.

Annons

Annons

Det huvudsakliga skälet till att lärare lämnar är dålig arbetsmiljö med mycket stress och hög arbetsbelastning. Varje lärare som lämnar yrket på grund av olika missförhållanden är ett misslyckande för skolsystemet. Med de nedskärningar som vi ser runt om i landet kommer stressen och arbetsbelastningen öka än mer. Vi befarar att andelen legitimerade lärare som byter bana blir ännu större än vad den är idag.

Skolväsendet behöver mer resurser, och det snarast. Annars riskerar lärarbristen att öka än mer.

Insändarskribenterna menar att ansvariga politiker måste tänka om och satsa på skolan.

Bild: TT

Här i höglandskommunerna är situationen på väg att bli ännu sämre. Vi kan inte tillåta att 12,5 procent utbildade lärare blir fler. Vi önskar att våra före detta kollegor i stället letar sig tillbaka till skolans verksamhet och skapar bättre förutsättningar för våra elever. Politikerna i samtliga kommuner behöver ta sitt ansvar och förbättra arbetsmiljön, dels undvika stress, dels minska arbetsbelastningen samt höja lärarlönerna.

Sveriges Lärare kräver:

• Attrahera lärare med god arbetsmiljö. Ju bättre arbetsmiljö för lärare, desto fler av de utbildade lärarna kommer att arbeta som lärare.

• Lärarlönerna måste vara konkurrenskraftiga

Annons

Om lärarlönerna är för låga jämfört med alternativa yrken kommer lärare att välja bort läraryrkena.

• Häv besparingarna och satsa på skolan

Nedskärningsvågen förstärker både det som gör att lärare väljer bort skolan och det som gör att de lärare som gör annat inte vill gå tillbaka.

Annons

Ansvariga politiker, på både nationell och lokal nivå, måste tänka om. Visa lärare tillit och satsa på skolan i stället för att skära ned. För vi hoppas att arbetsgivare och skolhuvudmän förstår sin utmaning på rätt sätt. De har Sveriges framtid i sina händer.

Sveriges Lärare i Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö och Vetlanda

LÄS MER: ”Var fjärde elev lämnar grundskolan utan fullständiga betyg”

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan