AnnonsOTM Energi

Britt-Maries mjölkgård drivs numera av solen

När den ekologiska mjölkbonden Britt-Marie Andersson ville sätta solpaneler på sin nybyggda ladugård vände hon sig till lokala OTM Energi i Vetlanda.
– Jag är en ekologisk och KRAV-godkänd bonde, så nu är det en skön känsla att också kunna producera min egen el, säger Britt-Marie Andersson.

Lantbrukaren Britt-Marie Andersson tillsammans med Jeanetté Eriksson Ljunggren, säljare på OTM Energi.

OTM Energi i Vetlanda erbjuder helhetslösningar inom solcellsanläggningar där allt från konsultation och projektering till installation, driftsättning och felsökning ingår. Jeanetté Eriksson Ljunggren jobbar som säljare på OTM Energi, och även om hon arbetar med alla branscher som företaget vänder sig till så värnar hon lite extra om det lokala lantbruket.

– Vi anpassar våra solanläggningar utifrån hur stort eller litet lantbruket är och utifrån dess verksamhet och förutsättningar, och framför allt efter vad de själva vill ha. När det finns djur i byggnaden där solpanelerna ska sitta är det ju lite extra att tänka på vad gäller säkerhet, kabelskydd och överspänningsskydd. Där har vi på OTM kunskapen om vad som krävs.

Läs mer om hur ditt företag kan skapa sin egen energi - och investera för framtiden

"Jag är en ekologisk och KRAV-godkänd bonde, så nu är det en skön känsla att också kunna producera min egen el", säger Britt-Marie.

Britt-Marie Andersson har en gård med mjölkkor, och hennes miljöintresse gjorde att hon började undersöka möjligheterna att sätta solceller på sin nybyggda ladugård.

– Jag är en ekologisk och KRAV-godkänd bonde, så nu är det en skön känsla att också kunna producera min egen el. Och Arla har ett miljöprogram, så de är också glada när man har egen ström, säger Britt-Marie Andersson.

Britt-Marie begärde in anbud för projektet från några olika företag, och fastnade för OTM Energi och hörde av sig till dem.

– En kusin till mig hade träffat på dem och tyckte att de lät bra. Och det visade sig att de kunde sätta upp den största anläggningen utan att jag behövde göra en uppsäkring till extra kostnad för att kunna skicka ut överproduktionen till elnätet.

Allt gick perfekt, så jag är nöjd

Läs mer om OTM:s flexibla finansiering här – då blir den avdragsgill

Britt-Marie kan ta del av solinstrålningen i stort sett hela dagen.

Jeanetté förklarar hur processen inleddes:

– När vi börjar titta på förutsättningarna för att installera solceller börjar vi med att titta på elen. Hur går kablarna och är de i gott skick, finns det flera abonnemang, kan de slås ihop, var är det möjligt att placera växelriktare så att de sitter skyddat, och så vidare.

Hon berättar vidare att äldre ladugårdar ofta har branta tak med runt 45 graders lutning, men de moderna är lite flackare, vilket gör att solen ofta kan gå över taket och ge mer solinstrålning. Britt-Marie Anderssons ladugård ligger i öst-väst-läge med ett flackt plåttak, vilket innebär att hon kan ta del av solinstrålningen i stort sett hela dagen, på både förmiddag och eftermiddag.

Här är några av kunderna OTM har arbetat med

"Jag har hört av en duktig elektriker som var här och såg det att det ser välgjort ut", säger lantbrukaren Britt-Marie.

Britt-Marie säger att installationen skedde smärtfritt utan att hennes verksamhet stördes, och hon är nöjd.

– Jag har inget att klaga på, allt gick perfekt, så jag är nöjd.

– En annan är inte så tekniskt lagd, men jag har hört av en duktig elektriker som var här och såg det att det ser välgjort ut. Och nu får jag lägre elräkning, det är ju positivt. På sommaren får jag till och med tillbaka pengar när det är mycket sol. Elen räcker ungefär till min produktion, men på vintern är det ju dåligt med sol så jag får köpa in. I framtiden önskar jag bara att det skulle gå att lagra elen på plats, säger Britt-Marie Andersson.

Läs mer om OTM här

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Smålands-Tidningens redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan