Annons

1177 kan bli som en nätdoktor

1177 kan bli som en nätdoktor

Politiker vill se kortare väntetid hos 1177 Vårdguiden och har träffat ledningen som visade en förbättring. Men 1177 ska också utvecklas till att kunna ta över nätläkarnas uppdrag. Artificiell intelligens ska hjälpa till att ställa diagnoser och guida till rätt vård.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Elsa ska lära oss att bli digitala i vården

Tvekar du att använda dator för att komma i kontakt med vården? Snart kan du få tips och stöd av digitala coacher. 80-åriga Elsa Ask i Jönköping är en av de första i länet.
– Om jag kan lära mig detta så kan andra också göra det. Sen behövs en daglig dos av datorn så man inte glömmer bort hur man gör, säger hon.
Länet

1177 kan bli som en nätdoktor

Politiker vill se kortare väntetid hos 1177 Vårdguiden och har träffat ledningen som visade en förbättring. Men 1177 ska också utvecklas till att kunna ta över nätläkarnas uppdrag. Artificiell intelligens ska hjälpa till att ställa diagnoser och guida till rätt vård.

Anette är lotsen till framtidens hälso- och sjukvård i länet

Kanske är det så att Anette Nilsson nu står inför sin hittills största utmaning i jobbet. Hälso- och sjukvården ska ändras från grunden och det är hon som ska lotsa invånare, patienter och anställda in i framtidens vård. Det innebär mer eget ansvar för individer och en stor omställning för de anställda.
– Men jag gör ju inte det här själv, det är vi alla som tillsammans ska göra förändringen, säger hon.

Politikerna överens om färre slutenvårdplatser i framtiden

Regionens politiker är överens om att framtidens vård kommer se annorlunda ut. Huruvida nedskärningar i personal är aktuella i samband med effektiviseringar genom digitalisering är de däremot oense om.

Framtidens vård närmare hemmet

Genom att ökat fokus på prevention och digitalisering kan i framtiden en tredjedel av Sveriges slutenvårdplatser tas bort enligt en rapport från Sveriges kommuner och landsting.

Har du en idé som förbättrar vården?

Har du en idé som kan göra sjukvården bättre? Snart kommer en portal där idéer kan tankas in, prövas och kanske förverkligas. Forskare och experter kan hjälpa till.

Vita fläckar hotar välfärdens utbyggnad

Många mil kablar återstår att gräva ner för den digitala välfärdstekniken. Det finns vita fläckar över hela landet och samordning behövs för att gräva effektivt över kommun- och länsgränser. Flera kommuner i länet uppger att de inte klarar regeringens bredbandsmål.

Nu är vården bara ett knapptryck bort

Att boka tid, läsa journalen och prata med doktorn utan att behöva åka hemifrån är bara början av digitaliserad hälso- och sjukvård. Hur den ser ut om några år går inte att säga säkert.

Watson prövas inom cancervården

Regionen kan bli först av landstingen i landet att pröva superdatorn Watson inom cancerdiagnostik. Onkologer fick nyligen uppdraget och försöket gäller också landstingen i Kalmar och Östergötland.

Sju frågor om e-hälsa

Anders Ekholm är vice vd vid Institutet för framtidsstudier som har gjort en rapport om hälsa i en digital tid. Visionerna utmanar och vi ställer några raka frågor angående rapporten.

Telefonbedragare försökte lura äldre man

En falsk polis försökte under tisdagen lura till sig pengar av en man i 85-årsåldern. – De är ofta extremt övertygande, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson.

Kollektivtrafiken i framtiden – viktig för Aneby

Hur länets kollektivtrafik ska se ut i framtiden berör Anebyborna i allra högsta grad. Kommunen är nu med och tycker till.

Linell: Teknik är byggd och anpassad för män

Dagens teknik är utvecklad av och för män, något som påverkar kvinnor negativt på många olika sätt. Ett exempel på detta uppmärksammande jag för några år sedan då jag jobbade som projektledare inom bilindustrin. Då fick jag nämligen veta att det inte finns några kvinnliga krockdockor.

Vallar ska stoppa vattnet i Vrigstad

Under tisdagen fattade räddningstjänsten beslut om att bygga upp ett antal vallar längs Vrigstadån. Vattnet stiger nu så snabbt att ett stort antal fastighetsägare riskerar att få översvämning i sina källare.

Förskolor blir mer kemikaliesmarta – leksaker ska rensas ut

Kommunens förskolor ska rensas ut från farliga kemikalier. Även övriga verksamheter ska se över hur de kan tänka mer kemikaliesmart. Flera konkreta åtgärder ska genomföras under året, som att rensa ut mycket av plastmaterialen.

Så ska attefallshusen räddas från flopp

Attefallshusen har hittills inte bidragit till att mildra bostadskrisen. Nu införs nya regler där det blir tillåtet att bygga upp till 30 kvadratmeter utan bygglov. Frågan är om det blir någon rush?
– Jag tror inte det blir någon större revolution, folk är inte beredda att betala så mycket som det kostar att bygga ett attefallshus, säger Conny Karlsson, ägare av Ekenäs Hus.

VBK har ena foten i kvartsfinal: ”Laddar för fullständig tömning”

Det är fördel Vetlanda BK i kampen om en biljett till kvartsfinalen.
Men så långt tänker inte matchhjälten själv.
– Det är blåställ på och fullt krig i 95 minuter som gäller nu, säger Pontus Blomberg.

Bildextra: Fördel VBK efter första ronden

Vetlanda BK gick segrande ur den första ronden av åttondelsfinalen mot IFK Motala.
En tillställning som bjöd på känslor, måljubel och ett bra utgångsläge inför returen.
Se bilderna från matchen här.
Artikel 2 av 19
Elsa ska lära oss att bli digitala i vården
Tillbaka till startsidan