– Jag hävdar nödrätten. Jag försvarar mig mot en dödlig sjukdom, säger Jens Waldmann.

Fakta: Cannabis

Cannabispreparat utvinns ur indisk hampa, däribland hasch och marijuana.

Det är den vanligaste ..

Fakta: Cannabis

Cannabispreparat utvinns ur indisk hampa, däribland hasch och marijuana.

Det är den vanligaste olagliga drogen i världen. I Sverige är cannabis näst alkohol det vanligaste berusningsmedlet.

Cannabis påverkar psyket på olika sätt. Det kan vara berusande och beroendeframkallande men har också medicinska effekter.

Uruguay och de amerikanska delstaterna Colorado och Washington har under det senaste året legaliserat cannabis.

Han dömdes i augusti i tingsrätten till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst. Brottet är att han själv har odlat och använt cannabis.

Enligt Jens Waldmann har cannabisbruket hjälpt honom att komma ifrån ångest och depressioner och fungera som människa. Han har tidigare medicinerat tungt utan goda resultat.

Tingsrätten ifrågasätter inte Waldmanns berättelse i sin dom, men konstaterar att det trots allt är olagligt med cannabis och att rätten måste döma efter lagen.

Jens Waldmann tror ändå att han kan vara lyckosam i Göta hovrätt.

Annons

– Nödrätten träder in när det är risk för liv och hälsa. Varför ska samhället straffa folk som behandlar en dödlig sjukdom?

Åklagaren Sebastian Nilhammer kommer att yrka på att tingsrättens dom fastställs. Han tycker inte att nödrätten går att åberopa.

– Varken jag eller tingsrätten anser att det har förelegat någon nödsituation. Han måste vända sig till sjukvården, säger Nilhammer.

Intresset för fallet var stort i tingsrätten och nu är det ännu fler som vill komma och stötta honom, berättar Jens Waldmann.

– Åtminstone 150 personer har anmält ett seriöst intresse att komma. Folk kommer från Skåne, Blekinge, Göteborg, Stockholm med mera.

Han menar att en friande dom vore en viktig signal till samhället. I förlängningen går Sverige mot en legalisering, tror Jens Waldmann.

– En lagändring är det enda realistiska förr eller senare.