Vid 20.30-tiden i måndags stoppade polis en a-traktor i Bodafors sedan de kört efter fordonet en sträcka. Polisen hade reagerat på att a-traktorn framfördes väl snabbt och lade sig efter för att kontrollera traktorns fart mot polisbilens hastighetsmätare.

Polisens slutsats blev att a-traktorn framfördes i cirka 90 kilometer i timman, det vill säga mer än 60 kilometer fortare än en a-traktor ska kunna gå. Om ett fordon kan komma upp i sådan fart är det tekniskt sett att betrakta som en vanlig bil, och för sådan krävs vanligt körkort.

Ung förare

Efter att polisen stoppat a-traktorn visade det sig att föraren var 17 år och därmed inte hade B-körkort. Föraren är därför misstänkt för olovlig körning.

Om den här motorintresserade tonåringen befinns skyldig kan det komma att dröja extra länge att få nytt körkortstillstånd och i förlängningen att få det hett efterlängtade körkortet. Detta eftersom det finns en spärrtid efter en förseelse av det här slaget.

A-traktor i beslag

A-traktorn togs i beslag för teknisk undersökning som ska fastställa hur fordonet ska klassas, det vill säga hur fort det kan köras.

– Värt att notera är också att det ofta är föräldrar som står som ägare till den här typen av fordon. Om det visar sig att föräldern vet att fordonet går att köra fortare än 30 kilometer i timman blir även föräldern misstänkt för brott, i det här fallet tillåtande till olovlig körning, säger Nils Rydberg, lokalpolisområde Höglandet.

Annons