Det var sent på kvällen den 26 augusti som polisen fick ett samtal från en busschaufför som såg sin bil köras runt i centrala Huskvarna. Han hade tidigare rapporterat att den var stulen.

Polisen sökte efter bilen i området och fick syn på den på Öxnehaga. Polisen satte på blåljus men istället för att stanna accelererade föraren i den stulna bilen och polisen satte efter. Jakten pågick i några minuter och i höga hastigheter fram tills den fick ett abrupt slut när bilen krockade med ett träd vid Sandagymnasiet.

Läs mer: Föraren: Hade inte behövt hända

Annons

I bilen satt det två passagerare, en i framsätet och en i baksätet. Mannen i framsätet fick livshotande skador och vårdades i en vecka på universitetssjukhuset i Linköping. Han har berättat i förhör att han har fått stora besvär sedan händelsen. Föraren och den andra passageraren fick lindriga skador.

Under rättegången har föraren berättat att han inte minns mycket från jakten, bara var den började och var den slutade. Han minns att de krockade med ett träd och att han sedan låg på gräset bredvid bilen.

Han har erkänt att han stulit bilen, att han hade rökt cannabis innan bilfärden och att han kört trots att han inte har körkort. Han har berättat att han såg bilstölden som en "cool grej" och att han ville imponera på sina vänner.

Nu döms den 19-årige mannen för grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning, rattfylleri, ringa narkotikabrott och vållande till kroppsskada, grovt brott. Straffet bestäms till 120 timmars samhällstjänst och ska genomgå ett behandlingsprogram. Han ska även betala cirka 85 000 kronor i skadestånd för skadorna på bilen samt 45 000 kronor till passageraren blev allvarligt skadad.

Tidningen har också granskat polisens agerande i det här fallet. Granskningen visade bland annat att det dröjde 20 minuter innan ambulans larmades till platsen efter olyckan. Läs mer om det här.