Sävsjö snickerifabrik är specialiserade på fönstertillverkning. De gör fabriksproducerade fönster med hantverksmässig spets till små och stora kunder. ”Vi gör vanliga fönster och omöjliga”, är ett talesätt som sitter i väggarna på företaget.

Sen 2014 ägs Sävsjö snickerifabrik med ett 20-tal anställda av Sunnerbo fönster i Nybro. Nyligen togs beslut om en flytt av verksamheten. Samtidigt las ett varsel på kollektivsidan. Alla anställda har dock erbjudits fortsatt anställning i Nybro.

— Hittills har endast en person nappat på det erbjudandet. Övriga kollektivanställda väljer att sluta. Tre tjänstemän vi har i Sävsjö behåller vi tillsvidare, berättar Peter Petersson, ansvarig för personal och administration på Sunnerbo fönster.

Skälet till flytten är dels dålig lönsamhet, dels förhoppning om samordningsvinster.

— För alla företag gäller det att se om sitt hus. Vi tror de ekonomiska förutsättningarna förbättras genom att att Sävsjö snickerifabrik och Sunnerbo fönster i fortsättningen återfinns på samma ort, säger Peter Petersson.

Annons

Sävsjö snickerifabrik har varit en del av stans näringsliv sen 1918. Till att börja med var man inriktad på byggnadssnickeri som helhet. Allt från trappor till köksskåp tillverkades. Numera är man sedan länge specialiserade på fönster.

— Såna fönster som vi gör finns det ingen annan som gör idag, förklarar Maria Lindsten, administratör på Sävsjö snickerifabrik.

— Jag är på kontoret och kan inte så mycket om produktionen. Men gläds åt att se alla leveransklara fönster. De är väldigt fina.

En av väggarna på vägen till företagets konferensrum täcks av en förstoring av ett fotografi från 1936. De anställda har tillsammans med ägaren radat upp sig framför kameran framför fabriken. De ser myndiga ut och tycks veta sitt värde som yrkeskunniga snickare. Ronald Thelander, som varit 40 år på Sävsjö snickerifabrik, pekar ut tre personer på bilden han jobbat med i början av sin anställning.

— Det har funnits många trotjänare här, vilket säkert är en förklaring att företaget så framgångsrikt lyckats nischa in sig på specialfönstertillverkning. Kunskapsnivån har varit hög bland personalen. Unga medarbetare har fortlöpande lärts upp av äldre. Det har varit en styrka.

— Jag är stolt över den produktion vi haft. Vi har gjort många högt kvalificerade jobb till kunder över hela landet. Tyvärr har det skett ett kunskapstapp på senare år. Jag är besviken över att det inte gått att upprätthålla fortsatt god lönsamhet och det känns trist att ett företag med 99 år i Sävsjö nu flyttar från stan.

Förre specialsnickaren och produktionschefen Arne Gustafsson var Sävsjö snickerifabrik trogen under hela yrkeslivet. Hans far drev företaget under en period och han har själv varit delägare tillsammans med bland andra Ronald Thelander.

— Även om jag är pensionär så känner jag starkt för Sävsjö snickerifabrik. Flyttbeskedet var tungt. Det är en välkänd del av stans näringsliv som försvinner.