Doften av kaffe sprider sig mellan borden i Missionskyrkan. Det är varmt och gemytligt, ett helt annat klimat än det som David Erixon och hans vän Niclas Bentzer upplevde under deltagandet i tävlingen Yukon Arctic Ultra.

Inför 50-talet gäster vid Mitt på dagen-träffen berättar han om tävlingen som tog dem 70 mil genom den kanadensiska vildmarken. På ett preparerat underlag får deltagarna välja att ta sig fram på skidor, cykel eller till fots.

Varför gör man något sådant?

— Under förutsättning att man gillar att vara ute och åka skidor, varför inte?

Gillar att vara ute och åka skidor råder det inget tvivel om att kompisduon gör. De har tidigare skidat genom Norge på längden, en utmaning på 253 mil. Vasaloppet har David åkt 17 gånger.

Annons

Under Yukon Arctic Ultra valde de den längsta klassen, med 31 startande. De flesta valde att gå.

Vad är tuffast under färden?

— Det är kylan, berättar David.

Som mest kröp kylan ned till 40 minusgrader. Särskilt fötterna är utsatta, speciellt på skidlöparna. David berättar att under de år som loppet arrangerats så är det tio stycken som försökt att genomföra loppet på skidor.

— Men det är bara en som har klarat det, säger David.

Delar av utrustningen som han använde har han med sig i kyrkan, och det är många som efter föredraget kommer fram för att känna på jacka, kängor och vantar.

Hur gick det då?

— Vi klarade det!

Vad blir nästa utmaning?

David tvekar inför frågan. Det finns flera alternativ som vännerna funderar på.

— Redan under tävlingen får man tid att tänka. I nuläget har vi flera olika utmaningar som vi skulle kunna göra.

Det ligger ungefär ett halvårs förberedelser bakom de mer omfattande expeditionerna, men de kortare kan de göra med några veckors varsel.

Till vardags arbetar han som guide i Jämtlandsfjällen på uppdrag av Svenska turistföreningen.