Affärsbiträdet beskrev, under rättegången, att hon var i ett personalutrymme när klockan plingade till och det kom in en person i butiken. Hon gick fram till kassan för att hjälpa tonåringen. Kort därefter rann blodet från hennes haka.

Affärsbiträdet uppfattade först inte var rånaren hade skurit henne.

– Jag ser bara allt blod som rinner, berättade affärsbiträdet under rättegången.

Hon beskrev också hur rädd hon var när hon stod öga mot öga med rånaren och inte visste om han skulle göra henne mer illa.

– Jag ville bara att han skulle försvinna.

– Det var så obehagligt, sa kvinnan under rättegången.

Tonåringen tvingade affärsbiträdet att öppna kassaapparaten. Han fick med sig drygt 1 000 kronor, i sedlar, innan han försvann från platsen.

Ringde själv polisen

Rånet skedde i Fenixgallerian, den 23 mars i år. Polisen sökte intensivt efter rånaren den aktuella eftermiddagen, utan att lyckas hitta honom. Via bilder från övervakningskameror på olika platser i Nässjö lyckades man dock hitta en person som stämde in på signalementet som affärsbiträdet gett.

Ett par månader efter händelsen hade polisen dock fortfarande inte gripit någon misstänkt. Tonåringen som misstänks för rånet ringde själv till polisen, i mitten av maj, för att erkänna knivrånet.

Annons

Erkännandet skedde alltså först ett par månader efter den aktuella händelsen. Exakt samtidigt som tonåringen kontaktade polisen, hade polisarbetet lett fram till en identifiering av en person som man trodde låg bakom rånet. Den personen är den nu aktuella tonåringen. Åklagaren i målet anser därmed inte att straffet bör lindras på grund av att tonåringen självmant kontaktat polisen.

Under onsdagens rättegång vidhöll tonåringen att det var han som utförde rånet. Han sa att han var i behov av pengar vid det aktuella tillfället och att det inte var meningen att skada någon.

– Det var väldigt olyckligt att det träffade henne, sa tonåringen angående att han viftat med kniven mot kvinnan i butiken.

Tonåringen fick själv en skärskada på fingret i samband med rånet.

Djupt sår

Åklagaren anser att tonåringen bör dömas för rånet på Nymans skor i Nässjö. Hon menade att tonåringen planerat dådet, bland annat då han hade kniv med sig och då ett vittne sett en person, som stämmer in på den misstänktes signalement, sitta utanför affären och titta in i butiken precis innan rånet skedde. Åklagaren påpekade också att kniven måste ha träffat affärsbiträdet med viss kraft, eftersom såret på hennes haka blev en centimeter djupt.

Tonåringen var även misstänkt för att ha burit kniv några dagar efter rånet samt för att vid ett annat tillfälle ha stulit snus i en butik.

Under onsdagens rättegång mot den misstänkte rånaren yrkade åklagaren på att mannen ska dömas till sex månaders ungdomsvård. Ett yrkande som kan komma att ändras när flera begärda utlåtande kommer in till tingsrätten. Åklagaren påpekade att de allvarligaste av brotten som tonåringen misstänks för är rånet.

Inte planerat

Tonåringens advokat ansåg inte att rånet var präglat av någon egentlig planering och menade att tonåringen inte haft för avsikt att skada någon.

– Jag kan inte se att det var planerat att skada någon. Tyvärr blev det ändå så när han viftade med kniven, sa advokaten.

Tingsrätten meddelar domen längre fram.

Såväl den anställde i butiken som företaget kräver skadestånd av tonåringen och hans vårdnadshavare.